Момировић: Завршавамо најмодернију контролу лета у Европи

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас, поводом сутрашњег Међународног дана контролора летења, радове на изградњи новог торња на аеродрому Никола Тесла у чију ће, како је прецизирао, изградњу и опремање бити уложено 22,5 милиона евра, а захваљујући чему ће већ за неколико месеци стандарди у ваздушном сектору бити померени на понос не само СМАТСА-е и ваздушног сектора већ и целе Србије.
с
Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

"После много деценија улажемо у нови контролни торањ, где СМАТСА и Влада Србије инвестирају 17,5 милиона евра и додатних пет милиона евра у најсавременију опрему. Ово ће бити на понос не само СМАТСА-е и ваздушног сектора, већ целе Србије", рекао је Момировић који је радове на торњу обисао повдом Међународног дана контролора летења који се обележава 20. октобра.

Министар је подсетио да је Србија у великом инвестиционом циклусу и дода да сви знају да пројектујемо и градимо више од 1.200 километара ауто-путева, да градимо најбржу пругу у Источној Европи.

"Али некако остаје занемарено да имамо огромне инвестиције са нашим партнерима из ВАНЦИ-а у аеродром ''Никола Тесла'', да реконструишемо аеродром у Нишу који ће бити три пута већи од постојећег. Уложена су додатна средства у аеродром ''Поникве'', планирају се инвестиције у аеродром ''Морава'' тако да ће ваздушни сектор са СМАТСА-ом, Директоратом цивилног ваздухопловства, Ер Србијом и аеродромима потпуно померити стандарде у наредним годинама", навео је Момировић.

Према његовим речима, за изградњу објекта, најмодернијег у Европи, опредељно је 17, 443 милиона евра, а завршетак радова на изградњи очекује се до краја 2021. године, након чега следи примопредаја радова, технички преглед изведеног објекта и прибављање употребне дозволе.

Прва два месеца наредне године требало би по плану да буду искориштена за уградња уређаја и система за пружање услуга контроле летења и потребна интеграција са осталим системима. Инвестициона вредност оперативног сегмента пројекта је око 4,9 милиона евра.

Момировић је запосленима честитао сутрашњи међународни Дан контролора летења и подсети колико је захтеван посао који они обављају, посебно ако се узме у обзир интезитет ваздушног саобраћаја изнад Србије, који некада дневно прелети и 3.500 авиона,

"Управо зато ће Република Србија увек бити уз контролоре који посао обављају у јако тешким и стресним околностима", рекао је Момировић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести