На јесен почиње производња ђубрива у Азотари

ПАНЧЕВО: У ХИП Азотари тренутно је у току провера производних погона, а нови власник новосадски Промист очекује да би уз неопходна улагања већ на јесен могла да почне производња течних минералних ђубрива.
azotara pancevo yt
Фото: Youtube Printscreen

Промист је почетком маја купио Азотару у стечају као правно лице за 650 милиона динара на јавној продаји.

Комерцијални директор Промиста Данило Томашевић каже за Танјуг да је та компанија одлучна да у ХИП Азотари покрене производњу минералних ђубрива.

"И даље смо у процесу регистрације и свих формално правних аката, да би смо преузели власништво над ХИП Азотаром у стечају. И даље су у току ти административни послови, тиме се тренутно бавимо. Паралелно бавимо се и дефектажом погона који није радио три године да би утврдили колико је инвестиција неопходно ради покретања производње", каже Томашевић.

Додаје да Промист у овом тренутку не може да најави која ће све вештачка ђубрива производити у Азотари у Панчеву, али да је извесно да ће бити покренута производња течних ђубрива.

"То је нешто што видимо чврсто у овом моменту, а за све остало морамо да претходно извршимо дефектажу свих погона, јер три године фабрика није радила. Ми се заиста надамо да ћемо успети да покренемо барем један део производње до јесени", каже он.

Током стечаја Азотара је одржавана у стању "хладне циркулације" што значи да би требало да буде у стању да се одмах покрене производња.

"Али, ипак, то се не може знати док се не изврши прецизна дефектажа свих водова, свих котлова и другог", каже Томашевић.

Вештачка ђубрива која је својевремено лагеровао у Азотари Промист већ неколико година лагерује у складиштима на локацији некадашње Индустрије стакла ближе центру Панчева.

"Промист је као складиштар пословао на начин који је примерен дистрибутеру минералних ђубрива. ХИП Азотара као произвођач ће се сада бавити производњом, наравно и даљом дистрибуцијом ђубрива. Ми видимо ХИП Азотару као ентитет који ће преузети практично комплетан посао Промиста као дистрибутера ђубрива", каже Томашевић.

Додаје да ће се запослени у Промисту трудити да сву могућу подршку дају ХИП Азотари која као правно лице сада поново почиње да ради.

"Надам се да ће Азотара радити у новом сјају, у неком новом руху", каже Томашевић.

За трговину вештачким ђубривом у Панчеву Промист користи дистрибутивни центар на локацији бивше Стакларе коју је купио 2017. године за 417 милиона динара и од тада доста уложио како би га привео намени.

"У куповину активе у Стаклари и Азотари, и досадашње инвестиције, дакле све заједно, кад би се сабрало, више од 15 милиона евра је уложено у Панчево. План је да се у Стаклари направи концентрација примарне пољопривредне производње. Надамо се да ће комплетна пољопривредна производња из Јужног Баната долазити у Стаклару као готов производ и да ће одатле бити дистрибуирана", каже он.

Додаје да је у Стаклари реконструисана и пруга што ће омогући да се пољопривредни производи утоварају у железницу на том простору.

"Ми сарађујемо тренутно и са луком у Панчеву. Надамо се да ћемо и даље сарађивати, а у ком обиму зависиће и од једног и од другог ентитета", закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести