На пад камата још ћемо причекати

За нешто више од месец дана Народна банка Србије снизила је референтну каматну стопу чак два пута.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она је 11. јула пала са три одсто на 2,75 да би 9. августа Извршни одбор НБС још једном одлучио да је смањи на 2,5 одсто. Ова стопа утиче на динарске позајмице што значи да би камате на готовинске кредите као и на дозвољене минусе могле да иду на доле. Банке објективно имају простора за то...

- Не очекујем да ће се то догодити - каже Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду. Народна банка Србије је са те стране учинила што је могла и то ће даље помоћи процесу динаризације. Очекујем да падну камате за  кредите намењене привреди. Што се тиче осталог док се траже готовински кредити и користе минуси не верујем да ће бити снижења стопа.

Што се тиче минуса клијенти банака имају чист рачун. НБС ажурно објављује табелу са именима банака на коме се виде стопе за дозвољено као и недозвољено прекорачење по текућем рачуну.

А подаци говоре да су стопе стварно разнолике. Тако код “Прокредит банке” коришћење дозвољеног минуса кошта  9,68 одсто, а стопа за недозовљено прекорачење по текућем рачуну је 12,19 процената на годишњем нивоу. Међу повољнијим је и Војвођанска банка са стопама од 19,64 однсоно  23,96 одсто.

Најскупљи је минус у Сосијете женерал банци 35,56 за дозвољена прекорачења а чак 60,35 одсто за недозовљена. Међутим често су пакети рачуна са повољним минусима скупљи па и то треба узети у обзир. Одржавање текућег рачуна од нас стаје од 100 до чак 550 динара. Камате на готовинске кредите такође нису мале и крећу се од 11,37 одсто ефективно на годишњем ниву до чак 20,58 одсто .

Простора за снижење ипак има макар за који  процена. Додамо ли томе и податак да је банкарски сектор у Србији лане зарадио 75,7 милијарди динара односно за седам милијарди више него у 2017. јасно је да би могли да мало почасте клијенте... Међутим зашто радити нешто што се не мора. Клијенти ће и овако долазити по кеш кредите, а у минусе ће ићи и они који морају и они којима то није преко потребно. Па када је већ тако онда  зашто се одрицати зараде. Клијентима тако остаје да ураде оно што им је на располагању већ деценијама, а то је да сами себи помогну. Када подижете кредит прерачунајте се бар три пута и посетите сајтове баш свих банка. Данас то није проблем, а код уласка у дозвољени минус прерачунајте се бар шест пута...

Снижене затезне камате

На сва пореска, комунална и слична дуговања где се касни са измиривањем обавеза, надлежни зарачунавају затезну камату, а она је код нас у директној вези са референтном камантом сотпом. Зато се у року од месец дана три пута мењала - прво је 11. јула била 11 одсто када је референтна стопа била три порцента. Већ 12. јула када је поменута стопа пала на 2,75 одсто и она се снизила на 10,75 , да би се у петак са смањењем референтне стопе на 2,50 и она спустила на 10,50 одсто.

         Душанка Вујошевић

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести