На преквалификацији за ИТ више од 400 запослених

Више од 400 људи започело је обуке преквалификације за рад у ИТ сектору у оквиру трећег круга програма који организују Канцеларија Владе Србије за информационе технологије и електронску управу, у партнерству с Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).
it sektor2, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Трећи круг обуке биће организован за запослене кандидате који желе да промене каријеру и запосле се у ИТ сектору. У том кругу пријављено је укупно 4.000 кандидата, тестирано 2.000, а најбољих 411 добило је прилику да похађа обуке које ће се спроводити у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву и Чачку.

У Београду, на Факултету организационих наука, Математичком факултету и Електротехничком факултету обуке ће похађати 180 полазника (по 60 на сваком), а у Новом Саду 40 полазника у „Војвођанском ИКТ кластеру“ и 40 програм ЈИСА (Смарт д.о.о.). У Нишу ће Електронски факултет похађати 40 полазника, а Математички институт САНУ њих 34. Висока техничка школа струковних студија у Крагујевцу примила је 17 полазника, Пословни инкубатор у Ваљеву 20 и Факултет техничких наука из Чачка 40.

Канцеларија за ИТ и еУправу је, у партнерству с УНДП-ом, у оквиру трећег круга програма преквалификација за ИТ сектор у новембру расписала позив за кандидате који су запослени, који нису на ИТ позицијама или нису завршили неки од ИТ смерова на факултетима.

У оквиру програма је у прва два круга обучено 800 полазника и његов циљ је ублажавање недостатка кдрова на брзорастућем ИТ сектору у Србији. Програм је покренут на предлог Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, којем председава председница Владе Србије Ана Брнабић.

Извођачи обука су у трећем кругу увели значајније иновације у својим програмима. На Факултету организационих наука предавачи ће бити и из сфере индустрије, полазницима ће бити доступно и каријерно саветовање, док ће на Математичком факултету полазници имати захтевније завршне радове. На Електротехничком факултету полазници ће проћи обуку за коришћење линукс програма, у  „Војвођанском ИКТ кластеру“ кроз увођење „разредног старешине“ појачаће се и сарадња с компанијама, док ће ЈИСА (Смарт д.о.о.) укључити наставнике у праћење пракси.

Д. У.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести