На принудном одмору 125.000 радника 

НОВИ САД: Директор Сектора за статистичке анализе, услуге и сервисе у Привредној комори Србије Бојан Станић истакао је да је у кризи с коронавирусом снабдевеност основним намирницама добра и позвао је привреднике који имају губитке да искористе помоћ Министарства финансија.
fabrika, pixabay
Фото: pixabay.com

Станић је навео да је од почетка кризе до средине априла 955 привредних субјеката било у блокади, да је 1.500 фирми значајно морало да смањи производњу или је потпуно прекине, а да је око 125.000 радника због епидемије упућено на принудни одмор.

Када говоримо о здравственој кризи, изгледа да је најгоре иза нас, казао је Станић.

У наредне две недеље ће, како каже, доћи до постепеног „отварања”, слично као што се и ради у другим европским земљама.

Он је рекао да ће ПКС и у наредном периоду проблеме који се буду појавили решавати у сарадњи с Владом Србије, и поручује предузећима да ће и даље држава бити подршка за опоравак.

Да би остварили помоћ, како је навео, привредници морају да отворе наменски рачун до 25. априла.

Ту ће велика подршка бити Пореска управа. Фирмама које имају само један рачун код једне банке се то аутоматски отвара. Они који имају рачуне у више банака, морају да кажу у којој ће хтети да отворе тај рачун. Процедура је врло јасна, а детаљније информацје постоје на нашем сајту и већина привредних субјеката се већ пријавила, објашњава Станић.

Он је позвао све заинтересоване привреднике да искористе кредите које је Министарство финансија понудило да би помогло умањивању ефеката кризе изазване коронавирусом.


Транспорт робе иде уобичајено

Каже да је на почетку кризе проблем представљао проток робе преко граница, а данас се роба креће уобичајено, с тим што постоје застоји на одређеним граничним прелазима.

Код нас је пример гранични прелаз Батровци, на којем може да се деси вишечасовни застој, али, генерално, роба пролази. Што се тиче регионалне сарадње, ми смо припремили пројекат „Зелених коридора”, у оквиру којег одређена добра која су неопходна за исхрану становништва имају приоритет у пресласку државних граница, додао је Станић.


Што се тиче потражње за основним намирницама за време празника, наводи да је снабдевеност добра и да има довољних количина основних намирница.

Каже да су се компаније које су се обраћале Привредној комори јављале с техничким питањима па су због учесталих питања објавили неколико брошура које су објављене на сајту ПКС-а. У тим брошурама покривено је око 150 питања. Постоји и контакт-центар на броју 0800/808-809, преко интернет странице pks.rs и имејл-адреса covid19@pks.rs на коју се привредници могу обратити.

Е. Д. Н.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести