На зимовању мора додатно да се осигура скијање

Домаћи туристи радо путују и одлазе на зимовање, а продаја аранжмана за зиму већ одавно је почела.
skijanje Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Најатрактивније и најтраженије дестинације су у Аустрији, Словенији, Италији, али и на Јахорини, као и на  домаћим скијалиштима. Извесно је да се за одлазак на зимовање скијаши добро припреме и у складу са својим вештинама пажљиво бирају скијалиште, а исто је тако извесно да бављење зимским спротовима може довести до озбиљних повреда.

У таквим случајевима неретко се дешава да се суоче с огромним проблемом и поред тога што су уплатили путно  осигурање. Наиме, иако готово без изузетка путници који одлазе у иностранство уплаћују путно осигурање подразумеваући да су се на тај начин у поптуности заштитили многи не знају да стандардно путно осигурање покрива повреде настале на скијашкој стази, али искључиво уз доплату.

100 одсто на основну премију путног осигурања је доплата за ски ризик

Осигуравајуће куће у Србији, наравно, нуде ову врсту додатног осигурања, односно ризик рекреативног бављеља скијашким спортом. Како кажу у Ђенерали осигурању Србија, стандардна полиса путног осигурања подразумева основну здравстевену заштиту путника за време боравка у иностранству услед непредвиђених, изненадних здравствених проблема и потешкоћа које нису настале вољом путника и која нису последица хроничне и алергијске болести путника, а ски ризик се доплаћује.

5.000 евра је максимална осигурана сума за ски ризик

- Доплата за ски ризик је 100 одсто на основну премију путног осигурања, а сви путници приликом уговарања потврде путног осигурања за зимовање доплаћују ски ризик како би имали максималну здравствену заштиту прописану општим условима путног осигурања - указују из ове осигуравајуће куће и напомињу да се клијенти за ову врсту додатног осигурања углавном сами изјашњавају. Максимална осигурана сума за ски ризик је 5.000 евра, указују

у Ђенерали осигурању, и на тај начин осигураник има покривене услуге медицинске асистенције, као и организовање и плаћање трошкова медицинске евакуације и транспорта.Путници који уплате додатни ски ризик морају знати и да постоје одређена ограничења  како би се остварило право на осигурање.


Прво позив Центра за помоћ

Како би се путно осигурање правилно користило, потребно је да клијент позове Центар за помоћ осигуравајуће куће чију полису има, а чији се број телефона налази на потврди путног осигурања. Том приликом оператеру треба да пружи све потребне податке како би био упућен у најближу здравствену установу с којом осигурање има уговор, у којој ће му бити пужена медицинска помоћ.


Једно од њих је и то да се осигурање не може остварити уколико је клијент био под дејством алкохола или наркотика, кажу у Ђенерали осигурању , и наглашавају да је како би се остварило осигурање насталог осигураног случаја/штете потребно обезбедити неколико докумената - потврду путног осигурања, пасош, лекарску докумен­тација и оригинални рачуни трошкова лечења.

Дакле, приликом одласка на зимовање, они који воле зимске спротове треба добро да обрате пажњу приликом узимања путног осигурања и да се добро распитају шта полиса подразумева, а шта не. На тај начин ће у случају нерпедвиђених ситуацаија, које се дешавају, имати комплетну медицинску негу и покривене трошкове лечења, а у супротном много проблема и трошкова.

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести