НАФТНО ПОЉЕ ТУРИЈА СЕВЕР Пут до нафте иде 2,3 километра у дубину

ТУРИЈА: На нафтном пољу „Нафтне индустрије Србије” „Турија север”, које је по много чему специфично јер су бушотине на дубини од око 2.300 метара, што је знатно више него на другим пољима, експлоатација нафте започела је 1991. године.
1
Фото: НИС

До сада је на том нафтном пољу избушена укупно 101 бушотина, у процесу експлоатације тренутно их је 63, а за нешто мање од три деценије с тог поља произведено је око 2.500.000 тона нафте и око 99.000.000 кубних метара гаса.

Пут нафте с дубине веће од 2.000 метара до рафинерије, бензинске пумпе, а потом и резервоара аутомобила је дуг, а за то како ће бити пређен пресудни су сви у ланцу. На нафтном пољу „Турија север” први корак на том путу прави укупно 30 запослених – инжењери рударства, грађевине, машинства, технологије, електроинжењери, као и техничари нафташких усмерења.

Фото: НИС

– Уз стручност и стално усавршавање, за правилно функционисање на нафтном пољу морају се поштовати одговарајуће процедуре, пре свега оне из домена безбедности и заштите на раду – истиче директор погона „Средњи Банат” Биљан Елезовић, наглашавајући да је изузетно важно да сваки запослени зна свој део посла, као и да од тога како га обави зависи успешност рада свих.

Многи запослени, па и он, који на овом нафтном пољу ради од 2001. године, дуго су ту, добро се познају и заправо функционишу као велика породица.

– Посао је захтеван и неопходно је да се тачно зна шта ко ради и у којем тренутку то ради, а подела посла је део свакодневне рутине, и то се и поштује – каже Елезовић.


Стручни и обучени

Да су запослени на нафтним пољима НИС-а стручни и обучени да добро обављају посао потврђују и њихови успеси на компанијском такмичењу у знању. Наиме, сваке године НИС-ови радници из Србије, победници такмичења у четири категорије из сфере производње нафте, одлазе у Русију, на такмичење „Гаспромњефта”, где се такмиче с колегама, победницима из других компанија, ћерки-фирми „Гаспромњефта”. Како кажу наши саговорници, запослени из НИС-а у Русији постижу одличне резултате, које компанија уме да награди.


По речима руководиоца бригаде на производњи нафте на нафтном пољу „Турија север” Зорана Андрића, да би посао био урађен на најбољи начин и да би и резултати рада били такви, најважнији је тимски рад, чему се на том нафтном пољу и те како поклања пажња.

– Експолоатација нафте је веома комлексан посао, који захтева велику пажњу и усредсређеност јер ваља допремити нафту из великих дубина испод земље до резервоара, а да при том цео систем функционише беспрекорно – каже Андрић. – Нама је посао заправо друга кућа и добро знамо да само професионални рад обезбеђује највиши квалитет.

Он наглашава да је, иако је процес производње практично у потпуности аутоматизован, улога човека незамењива.  

– Захваљујући апликацији „Мобилни оператер”, која је покренута прошле године, значајно је олакшан рад оператера, али они свакодневно имају обавезу да изађу на терен, обиђу бушотине, контролишу опрему и рад бушотине... и доставе извештај. Ситуација на нафтном пољу прати се непрестано преко СКАДА система, уређаји на бушотини контролишу се и редовно и ванредно, а подаци се упућују у диспечерски центар – каже Андрић.

И руководилац бригаде нафте „Бачка” Горан Матовић указује на то да је тимски рад пресудан за успешан посао.

– Имамо комплетан и сталан увид у процес производње и отпреме нафте и гаса на нашем нафтном пољу, а то контролишу оператери у манипулативној сали, у којој имају потпун преглед ситуације – каже Матовић. – Ништа се не препушта случају, за све постоји утвђена процедура па се, ако се појави проблем, то одмах сигнализира и реагује. Уз то, оператер има обавезу да током радног времена обиђе комплетан систем – сепараторски блок, резевоарски, енергетски и блок пумпарнице, чиме се могућност непредвиђене ситуације своди на минималну меру – каже Матовић.

Наши саговорници наглашавају да се у НИС-у велика пажња поклања  безбедности на раду и да запослени пролазе низ интерних и екстерних обука. На нафтном пољу „Турија север” сви запослени положили су испите везане за заштиту од пожара, а на појединим локацијама, као што су Елемир, Велебит и Кикинда, НИС има сопствене ватрогасне јединице па се све високоризичне операције одвијају уз њихову асистенцију.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести