Најбоље из Србије: Оснивач фарме јелена и градитељ виолина

БЕОГРАД: Перица Симеоновић, млади предузетник који се вратио из Беча, како би у родном крају, Хомољу, основао јединствену фарму јелена лопатара и Јан Немчек, из Ковацице, који се бави уметношћу јединственим занатом, као градитељ виолина, су - "најбоље из Србије", данас представљени на званичној интернет презентацији председника Републике Александра Вучића.
n
Фото: Tanjug/Zvanična internet prezentacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Перица Симеоновић је у близини Мајданпека, на породицном имању, подигао фарму јелена лопатара „Јелен Хомоље“, пре три године, чиме је, каже, испунуо давнашњи сан, да као љубитељ природе и животиња подигне фарму јелена лопатара, заправо, за сада, више узгајалиште.

За овдашње прилике то баш и није уобичајено, али је у Чешкој и Словачкој уносан посао, а фарме су бројне и у Аустрији, Немачкој и другим земљама. Подршка родитеља на коју сам могао да рачунам, нешто уштеђевине од вишегодишњег рада преко границе, хектари породичног имања и сан о фарми животиња које сам обожавао, мотивисали су ме да покренем нешто своје, каже Перица.

За почетак је високом оградом заградио осам хектара, подигао хранилиште, крај извора проширио појило, направио осматрачницу и купио поцетно стадо од 15 грла јелена лопатара које је набавио у Вршцу, ретку дивљу животињу која се лако узгаја у затвореном простору.

Перица, потпуно посвецен овом послу, сваки дан проводи на својој фарми, а за реализацију амбициозних планова има добре услове.

За Јана Немчека кажу да је градитељ виолина, а он, како се наводи, оплемењује дрво, претварајући га у виолину, али и човекову душу као музички виртуоз.

Његов отац и стричеви од краја Другог светског рата чинили су Немчек квартет, а тада нису имали пара да купе виолине, па су их правили и свирали су према слуху. Дедина и очева жеља била је да с рођењем унука или унуке - дете буде музички описмењено.

Тако је, према својој и жељи породице, са музиком у генима, Немчек завршио Музичку школу Мокрањац.

Имао је жељу да поседује квалитетну виолину, па је краљевски инструмент за који се, посебно код Словака, верује да је божански, направио сам. Занат је „украо“ од деде Ђуре, а у међувремену набавио длета и литературу о изради виолина.

Немчек је до сада је добио многа признања и награде, али издваја оно од Министарства културе за уметнички рад и захвалницу Музичког фестивала Царевчевих дана за 17 поклоњених виолина победницима тог фестивала.

Данас његову кућу посећују бројни туристи из света, а он их остави без даха својим узбудљивим причама о настанку виолине, начину бирања дрвета, допуњујући причу различитим анегдотама о великим уметницима и виртуозима виолине с којима је познаник и пријатељ.

А, за дрво из наше земље, каже да је најбоље је за виолину.

У категорији “Најбоље из Србије”, на званичном сајту председника Републике, од петка, сви могу да прочитају текстове о успешним пројектима, иновативним идејама и појединцима који су својим радом, залагањем, храброшћу и пожртвованошћу заслужили да буду представљени.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести