Најпрофитабилнији НИС, највећи губиташ Србијагас

БЕОГРАД: Највећа компанија у 2016. години је Електропривреда Србије, најпрофитабилнија је НИС, компанија са најбољим рејтингом је Бамби из Пожаревца, а са највећим укупним губитком је Србијагас, подаци су Агенције за привредне регистре на основу редовног годишњег извештаја. Ружица Стаменковић из Агенције за привредне регистре каже да је добро што се јавна предузећа из године у годину све чешће појављују на листама успешности, а све мање на листама губитака.
nis zgrada
Фото: Dnevnik (arhiva)

Компаније са листа најуспешнијих и са највећим капацитетима повећавају број запослених, те тако 100 најуспешнијих запошљавају 15 одсто радника целе привреде, 100 највећих запошљава 17 одсто радника, а 100 са највећим губицима око осам одсто радника, појаснила је она.

Првих пет привредних друштава на свим листама су током 2016. године смањили број запослених, те је тако компанија са највећим бројем запослених у Србији ЕПС са 27.627 радника, Поште Србије са 14.944 радника, Инфраструикрура железнице Србије са 9.637 радника.

Више од 8.000 радника имају Меркарор С, Делезе и Телеком, а следећих 30 компанија на листи 100 нај компанија има од 2.000 до 8.000 запослених.

Најпрофитабилнија компанија у Србији је НИС и поред тога што је исказала у 2016. години пословне приходе мање за 11 одсто, ова компанија је успела да искаже добитак као на нивоу 2015. године и заузме прво место на листи најпрофитабилнијих компанија.

НИС се ове године бавио рационализацијом трошкова и смањењем броја радника, те је тако број радника у 2016. години смање за 101 радника, рекла је Стаменковић.

Више од 55 имовине та компанија финансира из сопственог капитала, те тако повериоци, кредитори, добављачи немају проблема са наплатом потраживања.

Одмах иза НИС-а на другом месту је Телеком, следи Теленор, ЕПС и Београдске електране.

На листи најпрофитабилнијих је и седам јавних предузећа, осим ЕПС-а која је четвром место, Београдске електране на петом месту, Југоимпорт је на 10 месту, Поште Србије на 14 месту.

На листи највећих компанија на првом месту је ЕПС, а та компанија, осим што је остварила највеће пословне приходе у земљи, има највећу пословну имовину и највећи капитал и највећи број запослених.

По нето добитку рангирала се солидно на четвртом месту, али се на другом месту по укупним историјским губицима. 

Фото: Tanjug

ЕПС и у 2016. години имала две статусне промене, припојени ЕПС снадбевање и извесни део имовине и обавеза ЕПС дистрибуције. ЕПС има проблем са краткорочном ликвидношћу, известни терет кредитирања пребацује на добављаче, те тако наплаћује потраживања за 79 дана, а плаћа обавезе за 128 дана.

По пословним приходима на другом месту је НИС, Фијат аутомобили Србија, затим Меркатор С, Телеком. На тој листи је такође седам јавних предузећа.

Највеће нето губитке који се исказују на годишњем нивоу у 2016. години исказала је Железара Смедерево. 

Треба имати у виду да је извршена продаја одређене имовине тог друштва, када је издвојен његов здрав део који је наставио да послује у оквиру новооснованог друштва Хестил Србија, нагласила је Стаменковић и додала да ће право стање те компаније моћи да се сагледа наредне године.

Друго место на листи нето губитака заузима Јавно опредузеће Путеви Србије и оно је исказало губитке веће за 36,7 одсто у односу на претходну годину, а укупни губици износе 13,1 милијарду динара. 

На трећем месту по нето губитцима је Азотара Панчево, затим Петрохенмија, и на петом месту је Меркур интернационал.

Компанија са највећим укупним губитком је Јавно предузеће Србијагас, са исказаних 130,7 милијарди динара губитка, с тим да је губитак мањи за 13 одсто у поређењу са претходном годином.

То јавно предузеће другу годину за редом послује позитивно, а његов нето добитак (2,2 милијарде динара) је смањен за 26,8 одсто у односу на претходну годину.

На тој листи на другом месту је ЕПС, на трећем Инфраструктура Железнице А.Д., Петрохемије, Вип мобајл.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести