Најтраженији бравари, заваривачи, кувари, конобари...

Пролећни сајмови запошљавања, које ових дана у многим градовима Србије организује Национална служба за запошљавања, омогућавају  незапосленима да кроз директан контакт с послодавцима нађу одговарајуће радно место.
д
Фото: Dnevnik.rs

Понуда за нова радна места, показали су сајмови запошљавања у неколико војвођанских градова, има, али незапослених кадрова оних профила који се највише траже – нема. И послодаваци истичу да је приметан недостатак квалификованих радника, али и да је велики проблем то што обучени и стручни радници одлазе у иностранство, те да се неретко дешава да пошто их пошаљу на обуку и доквалификацију, после стецања вештина и знања одлазе тамо где могу више зарадити.

Одржавање сајмова запошљавања, показало се у пракси, позитивно је и за послодавце и за оне који траже посао. Наиме, прошле године одржано је 70 сајмова запошљавања, а на њима је 16.000 радника нашло радно место код 2.000 послодаваца. То потврђује да послодавци имају потребу за запошљавањем нових радника, као и да би се број незапослених могао смањити када би међу њима било радне снаге која се тражи. У овом тренутку, потврдио је то и директор НСЗ-а Зоран Мартиновић, на евиденцији незапослених има 569.000 лица, што јесте за осам процената мање него лане, али би та бројка могла бити знатно мања уколико кроз програм обуке, преквалификације и доквалификације прође већи број оних који немају посао или траже друго радно место.

70 сајмова запошљавања одржано прошле године

Пре неколико дана је у атријуму хотела „Галерија” у Суботици 40 послодаваца понудило 700 слободних радних места, и то углавном  машинске и електроструке. Раднике су тражили „Континентал”, „Норма група”, „Пошта Србије”, „Калцедонија”, „8. март”, „Еуропетрол”, „Гомекс”, „Дункермотор”, „Север”, „Сименс”... Највише су се тражили производни радници, и то готово свих занатских струка: бравари, металостругари, зидари, молери, оператери у производњи...

40 послодаваца понудило 700 слободних радних места Суботици

Директор Филијале НСЗ-а у Суботици Душан Торбица истакао је да забрињава то што је на евиденцији незапослених велики проценат лица без квалификација и с веома ниским степеном квалификације. Из Удружења послодаваца Србије наглашавају да је недостатак квалификоване радне снаге велики проблем, али да им пословање оптерћују и високи порези које морају да плаћају. По речима Милана Јеринкића из Удружења послодаваца Суботице, управо високи порези и доприноси на плате онемогућавају да се из добити или профита који им остане, радницима исплаћују веће плате, па је то све већа препрека да на радном месту задрже обученог и квалификованог радника.

На сајму запошљавања у Зрењанину 32 послодавца понудила су 719 слободних радних места, а слично као и у Суботици, најтраженији су били радници у производњи – месари, трговци, магационери, пекари, возачи, кројачи, кувари, конобари, али и машинбравари, бравари, заваривачи, инжењери електротехнике, машинства... У Сомбору је на Сајму запошљавања 45 послодаваца понудило 500 радних места, а било је заинтересованих да запосле психологе, возаче, трговце, обућаре, шиваче, тапетаре, угоститеље, оператере... На Сајму запошљавања у Кањижи 25 послодаваца понудило је 80 радних места, а најтраженији су, као и претходне године, били кувари и конобари.


Све више посла у производњи

Већ неколико година највише посла има за производне раднике, што указује на то да се привредна клима у многим општинама мења у корист производног сектора. У питању су радна места машинско-металске струке, дрвопрерађивачке, прехрамбене и текстилне, а управо ти кадрови недостају на евиденцији. С друге стране, готово трећина незапослених је неквалификована и управо се међу њима траже кандидати који би прошли обуке и добили сертификате за производна занимања.


Од почетка овог месеца сајмови запошљавања одржани су и у Сенти и Житишту, а данас ће бити одржан у Вршцу, где ће послодаваци понудити запослење радницима у производњи, односно радна места за која је потребан конкретан занат. С великом сигурношћу може се рећи да ће и у Вршцу предност у добијању радног места имати управо они кадрови којих на тржишту рада нема, и да ће они који испуњавају те услове лако у директном контакту с послодавцем доћи до жељног посла.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести