Највише продајемо Румунима, а купујемо од Немаца

За првих шест месеци војвођански привредници реализовали су 40,9 одсто укупне спољнотрговинске размене аграра Републике Србије, што је око милијарду евра, и 11,2 одсто више у односу на исти период прошле године.
izvoz/pixabay
Фото: izvoz/pixabay

– Извоз аграра међугодишње посматрано у АП Војводини већи је 6,6 одсто, док је увоз већи 22,8 одсто – истиче  за „Дневник” председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Занимљиво је да је производ с највећим учешћем у извозу аграрних производа у Србији кукуруз, а готово три четвртине од тога су извозници из АПВ. За првих шест месеци извезено је кукуруза за 190 милиона евра. Упоређивањем с претходне две године, бележи се константан раст извоза. С друге стране, у првој половини године бележи се највећи раст код извоза соје од 57,8 одсто.


Купујемо банане, лимун, свињетину

Најзначајнији увозни производ су банане, а за првих шест месеци највећи раст забележен је код увоза свињског меса и лимуна.

– Раст увоза лимуна могао би се објаснити чињеницом да је у другом таласу короне продаја здраве хране у малопродаји порасла око 40 одсто, а воћа 20 процената. Иначе, у првих шест месеци у Војводини бележи се  пораст промета робе на мало у трговини од 2,9 одсто. Досадашње мере Владе утицале су битно, осим очувања радних места и опстанка малих и средњих предузећа, и на потрошњу – истиче Вучуревић.


Румунија је најзначајнији извозни спољнотрговински партнер покрајине, а Немачка увозни. Војвођански привредници остварују највећи суфицит из размене са земљама Европске уније – чак 51 одсто. 

Веома озбиљан потенцијал економског развоја и укупне макроекономске стабилности засигурно представља управо аграрна спољна трговина Војводине – покривеност увоза извозом

у спољнотрговинској размени аграрних производа је врло висока (219 одсто). То значи да извоз аграрних производа чини четвртину укупног војвођанског извоза, док је учешће увоза у укупном 11,7 одсто. 

– Привредна комора Војводине је, као део јединственог коморског система, ту за наше привреднике – поручује председник ПКВ-а Бошко Вучуревић. – И сада, у оваквим условима, радимо на новим пројектима. Иако су резултати у области пољопривреде о којима сам говорио најистакнутији јер смо препознатљиви као регија у којој пољопривреда доминира, треба истаћи снажну прерађивачку индустрију, чији значајан део представља прехрамбена. Као што сам рекао, ми у Комори радимо на новим пројектима и налажењу нових тржишта. Радимо на припреми нове инвестиције с једним нашим привредником – инвестиција би у својој средини требало да донесе  више од 100 радних места и девизни приход од 20 милиона евра годишње. На том примеру видите да привреда не стоји и не може да стоји и да се трудимо да развијамо идеје и утичемо на заједничко креирање привредног амбијента у нашој земљи.  

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести