НАЛЕД: Помоћ привреди у Србији највећа у региону и десета у Европи

БЕОГРАД: Србија је за подршку привреди због корона вируса определила мере “тешке” више од пет милијарди евра, што је са уделом у БДП-у од 11 одсто највећи пакет у југоисточној Европи и десети по издашности на листи европских земаља, показало је истраживање упоредних мера, које је спровео НАЛЕД.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

НАЛЕД је анализирајући праксу у 36 европских земаља и земљама Западног Балкана утврдио да ће те државе у просеку издвојити око осам процената БДП-а за подршку привреди.

Лидери на листи су Финска и Немачка, које ће за мере одвојити чак петину БДП-а, док су најскромнија давања предвиделе Северна Македонија (0,2 одсто) и Албанија (1,3 одсто).

"Наш пакет мера неочекивано је издашан и готово је четвороструко већи у односу на Хрватску и БиХ, чије мере чине три одсто њиховог БДП-а. Привреда у Србији је задовољна и доношењем мера у релативно кратком року, а с друге стране, изостала је таргетирана подршка секторима који су највише погођени кризом, као што су туризам, превоз путника, занатске услуге, рекреација и други који су били принуђени да потпуно обуставе пословање“, каже потпредседник Савеза за фер конкуренцију НАЛЕД-а и партнер у КПМГ Игор Лончаревић.

Наводи да у већини анализираних држава предузећа могу да користе мере ако докажу да им је од почетка кризе приход опао најмање 20 одсто у односу на претходни месец или исти месец претходне године, док се у Србији већина мера примењује линеарно на све фирме, без обзира што су можда бележиле и раст прихода, уз изузетак финансијског сектора, сектора осигурања и оних којима је подршка ускраћена, јер су отпуштале раднике.

Препорука је да ресорна министарства изврше додатне секторске анализе уз консултације са привредом и пословним асоцијацијама како би се боље идентификовале потребе највише погођених грана привреде и донео посебан сет секторски осетљивих мера подршке.

Анализа НАЛЕД-а показала је да су све земље распоредиле новац за подршку привреди у три кључне групе мера - за одлагање и умањење пореских обавеза, за директна давања у циљу очувања броја запослених, као и за гаранције и друге полуге за одржавање ликвидности предузећа.

Меру одлагања и умањења обавезе плаћања пореза и доприноса предвидело је свих 36 анализираних држава (у већини случајева уз могућност отплате на максимално 24 рате), док је њих 33, укључујући и Србију, предвидело померање рока за плаћање аконтације пореза на добит правних лица.

Свака трећа земља одложила је пријаву и плаћање ПДВ-а, што је једна од мера коју су тражили привредници у Србији, а није обухваћена усвојеним пакетом.

Према НАЛЕД-овој анализи, 97 одсто земаља усвојило је неку од мера за одржавање запослености. Укупно 17 држава, међу којима је и Србија, омогућило је директну помоћ за мала и средња предузећа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести