НАЛЕД предлаже две године бесплатног уписа у катастар

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) предложила је држави да се грађанима омогући две године бесплатног уписа непокретности у Катастар да би катастри широм Србије после више деценија имали ажурне и потпуне базе докумената.
katastar  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

– У наредне три-четири године требало би да се реши вишедеценијски проблем  власништва над имовином у Србији с обзиром на то да бројне непокретности грађана и државе нису уписани у Катастар непокретности па се не зна ко је тренутни власник појединих објеката – казала је за Танјуг извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић. – Наш предлог је да се у следећем мандату владе, у ресору грађевине, и због тога смо разговарали с министарком Зораном Михајловић, заокружи решавање питања имовине. То је врло комплексан систем који обухвата и просторно планирање, и озакоњење, експропријацију и конверзију права на земљишту.

У мандату актуелне владе, подсетила је она, уређен је поступак уписа непокретности у Катастар за све оне који сада стичу или прометују некретнине.


Концепт е-простор

– Да би се тај план реализовао, дефинисан је концепт е-простор, који подразумева развој просторних планова на електронски начин – објашњава Виолета Јовановић.

То значи, како је казала, да би сва јавна предузећа и локалне самоуправе своје услове приликом измене планских докумената уносили у базу истовремено, електронски, што би за почетак омогућило да сви просторни планови буду ажурни у реалном времену. На тај начин би се омогућило планирање дугорочних инвестиционих пројеката, а привредници би знали који ће се инфраструктурни радови изводити на одређеном подручју.

– Помогло би, наравно, и даљем сређивању Катастра. Кроз систем „е-простор” планирамо да будемо подршка држави, да се ради на тим питањима, а надамо се да ће у овом мандату бити апетита да се то питање коначно заокружи и у потпуности реши – рекла је Виолета Јовановић.


Међутим, постоји велики број предмета који су наслеђени из претходних деценија које треба решавати и који су, како оцењује, у неким случајевима доста компликовани.

– Зато предлажемо да се уради двогодишња кампања бесплатног уписа у Катастар, али и да се, осим тог ослобођења од плаћања таксе за упис, обезбеди и правна и стручна помоћ грађанима да би могли разрешити проблеме које имају на парцелама и у поступцима – рекла је директорка НАЛЕД-а.

На тај начин, нада се, за три или четири године Катастар би могао бити потпуно ажуран, а сви поступци уређени.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести