НАЛЕД: Септембар - Месец паушалаца

БЕОГРАД: Удружење за развој предузетништва из Ниша, у сарадњи са НАЛЕД-ом, организоваће у септембру “Месец паушалаца”, током којег ће сви предузетници у Србији, њихове асоцијације, представници релевантних институција и стручна јавност моћи да понуде решења за унапређење система паушалног опорезивања. 
porez, tanjug
Фото: Tanjug

Препоруке ће бити прикупљене преко сајта http://www.jpd.rs, округлих столова и других канала комуникације предвиђених јавном кампањом у оквиру четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, наводи се у заједничком саопштењу

НАЛЕД-а и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Пројекат финансира УСАИД, а спроводи НАЛЕД од почетка 2018. 

Циљ јавних консултација јесте да укључимо све релевантне стране у предлагање реформе, посебно оне на које се реформа односи, изјавио је Миливоје Јовановић испред Удружења за развој предузетништва и невладине организације ЕНЕЦА, која је помогла да око 2.500 предузетника у Србији отпочне посао.     

Сигурни смо да ћемо само тако доћи до најбољих решења, која ће подстаћи предузетништво и легално пословање, смањити бирократију и административно оптерећење привреде и државе и обезбедити повећање броја предузетника, додао је он.
Јовановић је истакао да их радује велико интересовање јавности и да очекују много добрих предлога из различитих сектора, од грађана и свих заинтересованих страна. 

Драго нам је што смо већ постигли први циљ - измена прописа се неће десити по хитном поступку и без адекватне јавне расправе, поручио је он.

Удружење за развој предузетништва и НАЛЕД су почетком јуна покренули прве јавне консултације у оквиру Симпозијума организационих наука на Златибору. Овом темом се нико годинама није бавио иако тишти многе почетнике у пословању, посебно најмање.

На округлом столу, који је окупио студенте, „ајтиевце“, паушалце, предузетнике, стручњаке и представнике државних институција, идентификовано је да су кључни недостаци постојећег система компликована администрација, нејасни критеријуми за утврђивање пореза, непредвидивост трошкова и подложност злоупотребама. Први предлози већ су се нашли у јавности, али се јавне консултације настављају у оквиру “Месеца паушалаца”. 

Оно што желимо да постигнемо јесте да паушалци не чекају месецима на решење о висини пореза и доприноса које треба да плате, већ да то решење добију одмах, каже Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу НАЛЕД-а.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести