НАЛЕД: Смањити судске таксе привреди, а сувишне укинути

НАЛЕД је у новој „Сивој књизи” сугерисао укидање појединих судских такси као сувишних и изједначавање такси у привредним споровима с онима за спорове пред судовима опште надлежности, јер сматра да би се тако укинула дискриминација у остваривању права на судску заштиту.
pravda, pixabay
Фото: pixabay.com

По ставу НАЛЕД-а из нове „Сиве књиге”, тренутна политика високих судских такси привреди практично онемогућава пословање јер трошкови у поступку судске наплате потраживања по правилу превазилазе вредност потраживања.

Због тога је Министарству правде препоручио укидање сувишних судских такси, између осталог за одговор на тужбу, приговор против решења о извршењу, на првостепену одлуку (ако није правноснажна), на подношење жалбе и ванредног правног лека који је усвојен, на другостепену одлуку и одлуку по ванредном правном леку, ако суд укине пресуду и врати предмет суду нижег степена на поновно суђење.

Трошкови у поступку судске наплате потраживања по правилу превазилазе вредност потраживања

Другом препоруком правосуђу, НАЛЕД сугерише измену Судског пословника тако да се укину одредбе које захтевају да странке у спору, њихови пуномоћници и заступници морају да подносе захтев за разгледање списа предмета, преписивање списа и фото-копирање докумената из тих списа. На тај начин би се, по ставу НАЛЕД-а омогућило разгледање списа предмета, преписивање списа и фото-копирање докумената из тих списа до правноснажног окончања спора без подношења посебног захтева, искључиво уз потписивање потврде да су обавили конкретну активност.

У пракси се, како напомиње, дешава да поступак по поднетим захтевима није увек једнак пред свим судовима јер о неким захтевима одлучује управитељ писарнице, а у некима поступајући судија у том предмету.

У циљу ефикаснијег поступања, та организација препоручује и увођење дигиталне комуникације између учесника извршног поступка, као и измене закона који ће омогућити спровођење судских поступака на основу електронских поднесака и доказа.


Проширити списак узбуњивача

НАЛЕД сугерише и измену Закона о заштити узбуњивача тако да се и правним лицима, пре свега невладиним организацијама, омогући да буду узбуњивачи.

„Напомињено да је неопходно да се тај статус заштите омогући пре свега невладиним организацијама, које се често оснивају управо с основним циљем заштите људских права или спречавања корупције и других злоупотреба у вршењу јавних овлашћења, те заштите јавног здравља, безбедности, животне средине и слично, што је и циљ Закона о заштити узбуњивача”, навео је НАЛЕД.


НАЛЕД овде констатује да је подношење тужбе у електронском облику документа омогућио Управни суд, путем апликације еСуд, као и да је изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу из 2019. године прописана могућност подношења предлога за извршење у електронском облику. Међутим, указује на то да још није заживела пракса подношења тужби или предлога за извршење електронским путем.

Шеста препорука НАЛЕД-а захтева измену Закона о адвокатури, тако да се усклади са ставом Уставног суда, који тумачи тако да висина уписнине у Именик адвоката мора да одговара стварним трошковима уписа и да буде једнака за све који желе да се упишу у Именик адвоката.

Упис у Именик адвоката сада подразумева уписнину од 400 евра за адвокатске приправнике, а за све друге кандидате за адвокате 4.000 евра.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести