Наопаку приватизацију платили српски радници

После НАЛЕД-а, „Белу књигу” о сивој економији представио је и Савез самосталних синдиката Србије.
f
Фото: Илустрација

По подацима из ње, просечна зарада се од 2011. до данас креће од 370 до 390 евра, по чему је Србија, како је нагласио председник те синдикалне организације Љубисав Орбовић, на дну европске лествице. У документу СССС-а наведено је да 346.000 радника данас прима минималну зараду која није довољна ни за потрошачку корпу.

– Књига СССС-а има за циљ да допринесе креирању боље Србије и понуди решења која су повољна за раднике и пензионере – указао је Орбовић. – Све препоруке, захтеве и решења, за која се највећа синдикална централа у Србији залагала у претходном периоду, публиковали смо у нашој синдикалној књизи, са жељом да се сви синдикални капацитети активно укључе и да, као одговоран социјални партнер, свеобухватно сагледамо проблеме и изазове и понудимо ефикасна решења.

2011. до 2017. просечна плата од 370 до 390 евра

Он напомиње да је синдикална књига била спремна још у априлу, али да Синдикат није желео да ремети формирање нове Владе, већ да сада, у неком мирнијем периоду, представи ставове радника.

– Један од фактора који су у великој мери утицали на тако тежак материјални и социјални положај радника и свих грађана Србије је приватизација, која је, иако неопходна, спроведена по систему „спаљене земље”, после које су, изузев малог броја фабрика, све остале уништене и опљачкане. Многе су, да су нас власти слушале, могле бити спасене да је у њима било спроведено радничко акционарство – сматра Орбовић.

Савез самосталних синдиката Србије подржао је инвестиције и субвенције које Влада Србије даје да би што више капитала ушло у земљу и омогућило отварање нових радних места, али су оне, наглашава Орбовић, даване готово искључиво страним инвеститорима.


Минималац да буде 26.800 динара

Генерални секретар СССС-а Зоран Михајловић рекао је да се синдикат залаже за то да се радници Србије не рекламирају као јефтина радна снага и да се „минималац” с 22.000 динара подигне на 26.800. 

– Борићемо се да се за трговце укине недеља као радни дан и да послодавци буду кривично гоњени за неисплаћивање једне плате, а не прекршајно – рекао је Михајловић. 

Додао је да ће се Синдикат борити и за законску обавезу да послодавац личном имовином гарантује исплату плата радницима.


– То, међутим, није праћено растом зарада, већ су оне остале изузетно ниске и недовољне за пристојан живот. И сада када би требало да преговарамо о висини нове минималне цене рада, неки социјални партнери преко медија лицитирају појединим износима, стварајући климу незадовољства, иако су свесни тога да се од минималца не може живети и да је неопходно повећати га да би бар покрио потрошачку корпу – рекао је Орбовић.

Секретар Већа СССС-а Зоран Михајловић истиче да је циљ „Беле књиге” да се ставови Синдиката чују у јавности да запослени не би више били на маргини овог друштва већ да добију иста права као и послодавци.

– Остајемо доследни и истрајни у нашој борби за бољу Србију, с радником на челу, да постанемо праведније друштво и успоставимо равномеран однос између света рада и света капитала – истакао је Михајловић.

346.000 запослених прима минималну зараду

Промоцији синдикалне књиге присустовао је и републички министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који се сложио са ставовом Синдиката да би плате и минималну зараду требало повећати, додајући да се то ипак мора одвијати „у реалним оквирима, које нам је успоставио капитализам”.

– У Влади имате партнера, али се договор мора постићи компромисом кроз дијалог и јединство, што ће резултирати бољим животом грађана – истакао је Ђорђевић. – Од 1. септембра почиње озбиљна борба против рада на црно, која ће се спроводити низом мера, попут пооштравања казнене политике и увођењем „мобилних инспектора”. „Брутално” ћемо кажњавати послодавце који злоупотребљавају раднике у својим предузећима и понашају се према њима робовласнички, а уредићемо и социјалне карте да би социјална помоћ дошла у праве руке.

Он је додао да нам треба што већи број страних инвеститора, који ће се међусобно борити на тржишту и омогућити најбољим радницима да буду и више плаћени.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести