Напредак у изградњи Аутопута мира уз помоћ средстава ЕУ

БРИСЕЛ, БЕОГРАД: Потписивање додатног зајма Европске банке за обнову и развој од 85 милиона евра за изградњу деонице Ниш-Плочник означава још један значајан корак ка убрзању изградње Аутопута мира, великог пројекта који се спроводи заједно са Владом Србије, наводи у саопштењу Делегација Европске уније.
auto put, tanjug
Фото: Tanjug

Наводи се да ће овај важан инфраструктурни објекат донети бројне предности грађанима и предузећима, јер ће захваљујући њему путовања бити бржа и безбеднија, а смањењем трошкова транспорта и већим протоком људи и роба ће се отворити боље економске прилике.

Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији је овим поводом изјавио да ће Аутопут мира бити један од мостова мира и помирења на Западном Балкану.

У саопштењу се наводи да је ЕУ већ мобилисала значајна средства за реализацију пројекта и то 40,6 милиона евра бесповратних средстава за деоницу Ниш - Плочник као и 9,6 милиона евра за припрему пројектне документације путем Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

Осим тога, изградња деонице Ниш - Плочник се суфинансира повољним кредитом Европске инвестиционе банке вредним 100 милиона евра.

У контексту Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан, ЕУ и Влада Србије већ раде на припреми преостале деонице Аутопута мира између Плочника и Мердара.

Наводи се да ће додатни грант од 6 милиона евра бити одобрен у децембру кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан за финализацију пројектне документације неопходне за изградњу ове деонице дуге 40 километара, а за коју су инвестициони трошкови процењени на 400 милиона евра.

Изградња деонице између Ниша и Плочника напредује захваљујући зајму Европске банке за обнову и изградњу вредном 85 милиона евра.

У саопштењу се наводи да ће тендер за почетак радова на деоници бити покренут у децембру 2020, док је тендер за услуге надзора над радовима у току.

Жужана Харгитаи, регионална директорка Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан каже да ће ова банка и даље, кроз инвестиције и саветодавну подршку, снажно подржавати регионалну интеграцију Западног Балкана.

"Задовољство нам је да дамо допринос финансирању изградње Аутопута мира, почев од прве деонице Ниш-Плочник која је спремна за изградњу. Ово је једна од кључних инвестиција у развој заједничког регионалног тржишта која ће олакшати трговину и кретање људи", рекла је она.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести