Напрслине на Коридору 10 нису смеле да се догоде 

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће заједно с међународним финансијским институцијама бити урађене анализе о реализацији изградње комплетног Коридора 10 и истакла да напрслине на аутопуту у Грделичкој клисури нису смеле да се догоде.
Zorana Mihajlovic/Fonet/MGSI
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић

Знам сваки метар овог ауто-пута, познајем сваког од извођача и шта су све урадили да бисмо завршили овај велики пројекат. И нисам спремна да било кога оптужим или најављујем истраге против било кога док се не заврши извештај стручњака како је до овог дошло. Све напрслине су већ саниране о трошку извођача радова, истакла је Михајловић.

Она је навела да ће, након што се заврши изградња, бити урађена озбиљна анализа, јер је, додаје, било много проблема у реализацији, а и сама изградња је предуго трајала.

Та анализа и информације треба да послуже и за неке друге државне органе, рекла је Михајловић, а преноси министарство у саопштењу.Она је рекла да је током изградње Коридора 10 било пуно проблема, од тога да неке претходне владе нису на време урадиле пројекте и завршиле експропријацију, због чега су стизали одштетни захтеви.

Данас се више не ради тако, и сваки пројекат који почињемо у потпуности је спреман, и кад је реч о техничкој документацији, и о експропријацији, рекла је Михајловић.

ЕБРД важан партнер за инфраструктурне пројекте

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са директорком Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Жужаном Харгитај, са којом је разговарала о заједничким пројектима у области друмског, железничког и водног саобраћаја.

Харгитајева је истакла да Србија пуно гради у последњих неколико година и да је ЕБРД ту да пружи подршку како у текућим, тако и у новим инфраструктурним пројектима које држава покреће.

Саговорнице су се сложиле да сарадња на изградњи Коридора 10 тече по плану и без проблема, а на састанку је било речи и о изградњи новог ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, чија изградња на првој деоници од Ниша до Плочника треба да почне следеће године.

Говорећи о железничком саобраћају, потпредседница Михајловић истакла је да су железнице стратешки важан сектор за Владу Србије.

Поред реформисања предузећа, доста улажемо у реконструкцију железничке инфраструктуре и рехабилитацију пруга, али и набавку нових локомотива. У питању су пројекти које реализујемо у сарадњи са ЕБРД-ом. Важно је што радимо заједно и што радимо добро, рекла је Михајловићева, саопстено је из њеног кабинета.

Директорка ЕБРД-а захвалила је потпредседници Владе на доброј досадашњој сарадњи, рекавши да је пуно пројеката које ова међународна финансијска институција реализује са Министарством и да су ту да помогну да се динамика и темпо даље реализације инвестиција ефикасно спроводе.

Ту смо не само да финансирамо пројекте, већ и да помогнемо да се учинак унапреди, рекла је Харгитајева.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести