Наставак модернизације барске пруге и градња диспечерског центра

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас с првим замеником генералног директора "Руских железница" Александром Мишарином о сарадњи на изградњи брзе пруге од Београда до Будимпеште.
M
Фото: Фонет/МГСИ/Михајловић и Мишарин

Како је саопштено из њеног кабинета, Михајловићева и Мишарин разговарали су и о наставку сарадње на модернизацији барске пруге, као и о пројектовању и изградњи јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем.

Министарка је том приликом оценила да с компанијом РЖД министарство и Влада Србије имају изузетну сарадњу и истакла да је изградња брзе пруге на деоници од Старе Пазове до Новог Сада један од најбољих пројеката који се реализује у складу с договореном динамиком.

"Од изузетне важности је што ћемо сутра, приликом посете руског премијера Дмитрија Медведева, потписати важне међувладине споразуме који ће омогућити пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада", рекла је Михајловићева.

Она је додала да је у интересу Владе Србије и министарства је да се што пре крене с реализацијом тих пројеката.

"Ту смо да подржимо све моделе који су ефикасни и у складу са светским стандардима", рекла је минситарка.

Александар Мишарин захвалио је потпредседници Владе на посвећености у реализацији пројеката у железничком саобраћају и истакао да ће сутрашње потписивање споразума бити од великог значаја за даљи развој наведених пројеката.

"Посетио сам данас градилиште и уверавам вас да све тече по договореној динамици. Све што радимо на модернизацији пруга у Србији, допринеће не само повећању путничког и теретног саобраћаја већ и приливу нових инвестиција у вашој земљи", рекао је Мишарин.

''Руске железнице'' добитник су међународног признања за ефикасност превоза и енергетску ефикасност, и ту технологију ћемо применити и у Србији", додао је Мишарин.

Данашњем састанку присуствовао је и генерални директор "РЖД интернешенела" Сергеј Павлов, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести