Наставак штрајка у Застава оружје

БЕОГРАД/КРАГУЈЕВАЦ: Штрајкачки одбор Синдикалне организације Застава оружје је вечерас једногласно донео одлуку да се штрајк настави и сутра целодневном обуставом рада у I, II и III смени, наведено је у саопштењу одбора.
Zastava oružje  Foto: RTS/printskrin
Фото: РТС

Како наводе, таква одлука је донета с обзиром на то да захтеви који су данас у Министарству одбране били тема разговора нису усаглашени на начин који би имао дугорочна решења, а који би били интерес фабрике и запослених.

У Министарству одбране данас је одржан састанак Штрајкачког одбора Синдиката "Застава оружје" са министром одбране Александром Вулином у вези са синдикалним захтевима, који је завршен без договора, саопштио је Синдикат компаније.
Раније данас министар одбране Александар Вулин изјавио је да нема попустања пред захтевима оружара који штрајкују и додао да синдикат не може да мења руководство, као и да Застава оружје не може бити изузета из закона.

Он је рекао и да је врло забринут, јер у Министарство одбране већ стижу најаве појединих купаца да ће одустати од одређеног броја уговора због штрајка.
Синдикалци кажу да ће продаја капитала фабрике бити настављена по утврђеној динамици тако да фабрика Застава оружје неће бити изузета из тог поступка, док је, кажу, питање одговорности за стање у коме се фабрика налази сведено на анализу која ће у наредном периоду бити урађена како би се сагледале "последице штетног управљања и руковођења фабриком".

Наводе и да је на састанку речено да радници фабрике и даље неће бити изузети из умањења зарада од 10 одсто, као и да би то могло да се очекује тек почетком следеће године.
"Део бонуса од 10.000 динара требало би да буде исплаћен до краја месеца маја, а због тешких услова рада Инспекција рада ће убрзо ући у фабрику и утврдити критичне тачке где је највише угрожено здравље радника", наводи се у саопштењу Синдиката.

Они најављују да се штрајк радника фабрике данас наставља и у другој и трећој смени.
Штрајкачки одбор Самосталног синдиката "Застава оружја", који је од недавно у штрајку, први пут је од јуче ујутру организовао целодневни штрајк, због, како тврде, лошег стања у фабрици.

Надзорни и Извршни одбор Застава оружје а.д. саопштили су раније да је 18. маја одржан још један састанак са Штрајкачким одбором Самосталног синдиката на којем им су понуђене одређене опције у циљу прекидања штрајка, али да су они ту понуду одбили.

Штрајкачком одбору је, додаје се, предочено да уколико се штрајк настави, а ни у једном сегменту нема утемељење у реалности, може доћи до фаталног исхода реализације пословања, а самим тим и лошег остварења финансијских резултата, без којих нема даљег оптималног функционисања предузећа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести