Нашу пољопривреду ће од града штитити и Република Српска

БЕОГРАД: „Србија ће финансирати изградњу 25 аутоматских противградних станица у подрињском делу Републике Српске како би од града одбранила своје пољопривредне произвођаче, наводи се у споразуму који су данас у Београду потписали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић и министар пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић.
protivgradne rakete AErski
Фото: Dnevnik/Aleksandra Erski, ilustracija

Недимовић је објаснио да Србија улаже у противградни систем преко Дрине, јер Република Српска нема интереса да штити своја брда од града а Србија има интерес да дејством са леве обале реке заштити пољопривреду на својој територији.

"Ми имамо проблем са западним делом Србије. Ми тамо преко Дрине немамо никакву противградну заштиту јер систем из старе СФРЈ више не функционише и нама су простори уз Дрину, попут Малог Зворника, Бајине Баште, Љубовије и осталих места увек су нам биле изложене градоносним облацима а са друге стране Дрине су планине па Република Српска сама нема интерес кога би штитила а тим брдима зато смо иницирали потписивање овог споразума", рекао је Недимовић. 

Како је нагласио детаљи система који ће се протезати од Зворника до Руда и уз 25 противградних станица имати и 10 антенских стубова за комуникацију биће утврђени у студији а прелиминарна процена је да ће инвестиције која ће бити плаћена из буџета Србије бити од 700.000 евра до 800.000 евра.

"Ми на овај начин бранимо овај део Србије који је највише био изложен граду у последњих 10 година", рекао је Недимовић. 

Он очекује да ће аутоматски систем противградне заштите бити спреман да дејствује следеће сезоне и додао да на том терену на противградној заштити ништа није рађено 30 година. 

Министар Пашалић је истакао да неће бити проблема око земљишта за овај систем јер ће он бити постављен на земљишту које контролишу "Шуме Републике Српске" и додао да би део система могао бити изграђен већ до краја ове године.

"Локације смо одредили, можемо веома брзо да уђемо у инсталацију тих система и очекујем да до краја године може да буде инсталирано неколико лансера", рекао је Пашалић и додао да ће нове станице бити део противградног система Републике Српске. 

Данашњи састанак министри су искористили да са сарадницима размотре и проблем недозвољеног вађења шљунка из реке Дрине на местима где граница између Србије и Републике Српске није усаглашена са самим током реке Дрине. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести