Назире се сламка спаса за Петрохемију, ФАМ...

Ове и наредне године би, напокон,  могла да се заврши приватизација у Србији започета још пре три деценије.
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, у протекле три године држава  је пронашла решење односно инвеститора за више од 400 предузећа предвиђених за приватизацију, а прошле године на списку је од 122 предузећа њих 37 успешно прошло приватизацију.

Према објашњењу државног секретара у Министарству привреде Драгана Стевановића за приватизацију је остало 85 предузећа која се налазе у приватизационом портфолију.

- То су предузећа која су апсолутно неутрална по буџет Србије, по наше јавне финансије. Нека од већих, попут “ Симпа”  и “Јумка” корачају кроз усвајање Унапред припремљеног плана реорганизације – објаснио је Стевановић.

37 предузећа лане приватизовано

Ове године, тврди Стевановић, решаваће се питање панчевачке “Петрохемије”, а последњих недеља има позивитних сигнала да ће држава урадити оно што је најбоље за ово јавно предузеће. Незванично се помиње да ће “Петрохемију” преузети руски инвеститор. Такође, помиње се и да је америчка компанија “ Валволин” заинтересована за окончање призватиције ФАМ-а, а кинески инвеститор за преузимање дуговања “Икарбуса”.

Стевановић наглашава да су “Петрохемија”, кикиндски МСК, “Симпо” и Јумко” јавна предузећа која не коштају један једини динар грађане Србије и буџет додајући да је то и сврха, циљ и смисао корачања кроз поступак приватизације.

121 милион евра од продаје ПКБ-а

Током прошле године, по Стевановићевим речима, расписана су 23 јавна позива за приватизацију, остварени приходи од нешто мање од шест милиона евра од продаје капитала седам предузећа, а само од продаје имовине ПКБ корпорације стило је 121 милион евра.

- Решено је и питање стратешког партнера за РТБ за чију је докапитализацију кинески “Зиђин” уплатио 350 милиона долара с планом да у наредних шест година инвестира још 1,26 милијарди долара. За 16 предузећа која су била предвиђена за приватизаицију покренут је стечајни поступак, а међу њима је и ХИП “Азотара” Панчево, док је за 13 субјеката обустављен процес приватизације - објаснио је Стевановић.


Расплет за 30.000 запослених

Према недавним проценама Фискалног савета Србије у преосталим неприватизованим јавним предузећима има око 30.000 радника. ФС је напоменио да су  тренутно највећи ризик за државни буџет  “Ресавица”, “Петрохемија” и МСК и подсећају да је са Светском банком постигнут договор о затварању неисплативих рудника у “Ресавици”.  Иначе, само “Ресавица” из републичког буџета добија субвенције од око пет милијарди динара, док “Петрохемија” и МСК плаћају текућу ликвидност и измирују све обавезе, али немају дугорочну перспективу без приватизације, односно проналаска стратешког партнера.


Кроз продају предузећа која су у надлежности Агенције за лиценцирање стечајних управника остварени су приходи у износу од 4,3 милијарде динара.

- Тај новац је отишао на рачун или у корист стечајних поверилаца тих компанија. То је добро, то је позитивна ствар. С једне стране, новац је ушао у оптицај, а с друге имовина је добила новог власника, биће стављена у функцију и чини ми се да су све то добре ствари за економију, раст и перспективу земље – закључио је Стевановић.

У току је пет јавних позива за продају капитала “ Хидротехнике”, “Луке Нови Сад”, “Плантаже” д.о.о. Велика Дрнова, Ветеринарске станице д.о.о. Лајковац и Ваљевске пиваре.

Љ.Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести