НБС банкама обезбедила још 25,2 милијарде РСД ликвидности

БЕОГРАД: На данашњим аукцијама репо куповине динарских државних хартија од вредности Народна банка Србије је банкама обезбедила 4,7 милијарди динара на рок од седам дана и 20,5 милијарди динара на рок од три месеца, по повољној каматној стопи од 0,75 одсто за обе рочности, једнакој каматној стопи на депозитне олакшице (најнижа каматна стопа у коридору каматних стопа НБС).
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Поред додатне девизне своп аукције организоване јуче, на којој је НБС банкама обезбедила 14,9 милијарди динара на рок од три месеца, путем данашњих аукција репо куповине хартија од вредности, банкама је обезбеђено 25,2 милијарди динара, тако да је путем ова два инструмента банкама укупно обезбедено 40,1 милијарди динара.

Организовањем аукција репо куповине динарских државних хартија од вредности Народна банка Србије је наставила са пружањем подршке домаћем финансијском и укупном економском систему у условима ванредног стања у Републици Србији услед ширења вируса Ковид-19, објавила је НБС.

Централна банка каже да ће, као и до сада, пажљиво пратити ликвидност банкарског сектора и кретања на финансијском тржишту и у случају потребе наставиће да организује аукције репо куповине државних хартија од вредности и додатне девизне своп аукције.

НБС је спремна да употреби и друге расположиве инструменте како би обезбедила наставак несметаног функционисања домаћег новчаног тржишта и целокупног финансијског система, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести