НБС ће на секундарном тржишту куповати ХоВ

БЕОГРАД: Народна банка Србије проширила је листу хартија од вредности које се могу користити у монетарним операцијама Централне банке, укључивањем хартија од вредности (ХоВ) које издају предузећа са одговарајућим бонитетом.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Циљ те одлуке је, кажу за Танјугу у НБС, да се пружи подршка развоју тржишта корпоративних обвезница у Србији.

Проширује се листа хартија од вредности које се могу користити у монетарним операцијама Народне банке укључивањем хартија од вредности које издаје домаће привредно друштво са одговарајућим бонитетом, одлучио је Извршни одбор Централне банке.

Корпоративне обвезнице моћи ће да купује НБС на секундарном тржишту (од банака у Србији), а такође ће моћи да се користе и као средства финансијског обезбеђења (колатерал) ради добијања кредита за одржавање дневне ликвидности банака и краткорочних кредита за ликвидност на основу залоге хартија од вредности и прибављања динарске ликвидности банака путем репо операција.

НБС ће прихватати корпоративне обвезнице чији је издавалац привредно друштво или друго правно лице које има седиште у Србији, осим привредног друштва и правног лица над којим НБС врши контролу, односно надзор у складу са одредбама Закона о Народној банци Србије (банке и друге финансијске институције).

На овај начин, омогућено је да се у обављање монетарних операција НБС укључе и корпоративне обвезнице емитоване од стране како приватних, тако и јавних предузећа, које су претходно купиле (односно у које су извршиле улагање) банке које послују у Србији и са којима НБС обавља монетарне операције.

Приликом измена поменуте регулативе, утврђена су и одређена ограничења да би корпоративна обвезница била прихватљива у монетарним операцијама НБС.

Ограничења се односе на најмању прихватљиву оцену бонитета коју може да има издавалац корпоративне обвезнице, па је прописана оцена бонитета - "(Б) Веома добар бонитет", коју утврђује Агенција за привредне регистре.

Као крајњи рок за емисију корпоративних обвезница НБС ће прихватати само корпоративне обвезнице издате до 31. децембра 2020. године, док се прихватају само оне обвезнице чија је најдужа оригинална рочност пет година.

У Централној банци наглашавају да ова ограничења не значе да привредна друштва са нижом оценом бонитета од "(Б) Веома добар бонитет" неће моћи да емитују корпоративне обвезнице, да њихова оригинална роцност не може да буде дужа од пет година, нити да корпоративне обвезнице не могу бити емитоване након 31. децембра 2020. године, већ се она искључиво односе, истичу, на прихватљивост тих обвезница у монетарним операцијама НБС.

"Проширење листе хартија од вредности које се могу користити у монетарним операцијама Народне банке Србије треба да пружи подстицај пословним банкама за улагање у корпоративне обвезнице квалитетних привредних друштава. Тиме се дају веће могућности банкама за учешће у монетарним операцијама и доприноси повећању ефикасности монетарне политике НБС", кажу за Танјуг у Централној банци.

НБС очекује да и друге релевантне институције у земљи, као и тржишни учесници, пре свега банке, подрже развој овог дела домаћег финансијског тржишта.

"Укључивањем корпоративних обвезница у своје монетарне операције, НБС је остала доследна у спровођењу стратегије динаризације, односно опредељењу да се у монетарним операцијама могу користити само динарске хартије од вредности, без девизне клаузуле, што ће важити и за корпоративне обвезнице".

Посебно истичу да се овим изменама не доводи у питање примена начела забране монетарног финансирања, (прописано чланом 62. Закона о Народној банци Србије) и према коме Централна банка не може непосредно куповати хартије од вредности које издају субјекти који су у државном власништву, односно у којима држава има контролно учешће.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести