НБС: Дефицит текућег рачуна преполовљен за шест година

БЕОГРАД: Дефицит текућег рачуна Србије је за претходних шест година преполовљен и то са око 11 посто из 2012. године на између 5,0 и 6,0 посто колико ће износити ове године према пројекцијама Народне банке Србије, каже Милан Трајковић, заменик генералног директора Сектора за економска истраживања и статистику НБС.
racunanje
Фото: Dnevnik.rs

Кључан фактор смањења текућег дефицита, наводи Трајковић у изјави за Танјуг, био је раст извоза роба и услуга, који је у претходних шест година повећан за скоро 10 милијарди евра.

"Јако је важно, међутим, што ће тај дефицит и ове, као и у претходне три године, бити више него покривен страним директним инвестицијама", наглашава Трајковић.

Према пројекцији НБС, дефицит текућег рачуна би у текућој години требало да износи 5,2 одсто БДП-а, с тим што "актуелне тенденције показују да постоји вероватноћа да буде нешто већи, пре свега као резултат инвестиционог циклуса, односно појачаног увоза опреме и сировина", напомиње он.

На привремено повећање дефицита утиче и раст светских цена нафте, на који се, како додаје Трајковић, донекле и рачунало. 

"Ефекат цена нафте био је најизраженији прошле и ове године, при чему је у току прошле године, раст светске цене нафте довео до повећања текућег дефицита за око 0,6 процената, док би ове године тај ефекат могао да износи неких 0,7 посто", каже Трајковић.

Наредне године би, сматра, тај ефекат требало да буде доста нижи, имајући у виду актуелно кретање светске цене нафте, као и пројекције за наредну годину.

Такође истиче да, узимајући у обзир пројекцију за ову годину, кумулативна стопа привредног раста у Србији за протекле четири године износи скоро 12 процената, при чему су фиксне инвестиције порасле за више од 30 одсто.

"У таквим условима је нормално да имате појачан раст увоза опреме, као и појачан раст увоза сировина, што се упаво и догодило у последње две године", објашњава Трајковић.

Када је реч о ефектима привредног раста на поправљање животног стандарда, наводи да је у последње четири године забележен раст зарада у приватном сектору од око 20 процената, и да имамо преко 200.000 људи више који раде у приватном сектору у Србији него што је то био случај пре четири године.

"Пре четири године смо имали око милион и 330 хиљада људи који су формално радили у приватном сектору, а данас је тај број око милион и 550 хиљада", изјавио је он.

Очекује да ће се актуелни модел привредног раста наставити и у будућности, јер, како наглашава, све мере економске политике, и фискалне и монетарне, иду у том смеру.

"Можемо да очекујемо даљи стабилан реални раст потрошње становништва, али такав раст потрошње који ће бити нешто спорији од раста укупног бруто домаћег производа, што ће омогућити постепени пад њеног учешћа, и оставити више простора за раст учешћа инвестиција, што је за нас најважније у дугом року", закључио је Трајковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести