НБС: Девизне резерве поново расту

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије (НБС) на крају јануара 2020. године су износиле 13.694 милиона евра, што је за 316 милиона евра више у односу на децембар 2019. године, саопштила је данас НБС.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 186 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве, односно девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима, на крају јануара износиле су 11.640 милиона евра и биле су веће за 199 милиона евра у односу на крај 2019. године.

Повећање бруто девизних резерви у јануару резултат је нето прилива и по основу девизних трансакција, укупно 153,9 милиона евра и по основу позитивног тржишног ефекта (162,1 милиона евра).

Нето приливи у јануару остварени су по основу девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака (90,1 милион евра), активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту с краја прошле године и у јануару текуће године (укупно 45 милиона евра), ефикасног управљања девизним резервама, донација и другим основима (укупно нето 18,8 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јануару износио је 618,3 милиона евра и био је за 121,3 милиона евра мањи него у претходном месецу.

У јануару вредност динара према евру готово је непромењена, а Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту купила 15 милиона евра.

У саопштењу НБС се наводи да су бруто и нето девизне резерве на крају јануара 2020. године биле су на новим највишим нивоима крајем месеца од 2000. године, откад се на овај начин прате подаци.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести