НБС: Референтна камата остаје на нивоу од 1,5 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да задржи референтну каматну стопу на нивоу од 1,5 одсто.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је, пре свега, имао у виду претходно предузете мере монетарне политике ради ублажавања негативних ефеката ширења вируса корона (Цовид-19), чији ефекти ће у већој мери бити испољени са даљим успостављањем економске активности, саопштено је из НБС.

Извршни одбор је имао у виду и да је директна подршка приватном сектору, који је највише погођен овом кризом, обезбеђена благовременим и координираним активностима Владе Србије и НБС - мерама за подршку ликвидности банкарском сектору, мораторијумом на отплату кредита и кроз пакет фискалне помоћи привреди и грађанима.

Доношење поменутих подстицајних мера монетарне и фискалне политике било је могуће у условима обезбеђене ниске и стабилне инфлације, која је, у складу с очекивањима НБС, у марту успорила на 1,3 процента међугодишње, наводи се у саопштењу.

Према оцени Извршног одбора, инфлација би у остатку године требало да се креће око доње границе дозвољеног одступања од циља у условима ниже агрегатне тражње, као и нижих увозних цена, укључујући и цене нафте.

Постепено приближавање инфлације централној вредности циља очекује се у средњем року, чему би требало да допринесе опоравак тражње.

Из НБС наводе да се смањење привредне активности које је уследило у другој половини марта, није знатније одразило на динамику раста бруто домаћег производа Србије у првом тромесечју, који је према оцени Извршног одбора остао висок и износио је око 5,0 процената међугодишње.

"У условима ниже екстерне тражње и застоја или прекида у раду у појединим делатностима, негативни ефекти кризе ће бити највидљивији у текућем, другом тромесешју, али ће опоравак привредне активности уследити у наставку године, чему ће допринети благовремено донете мере монетарне и фискалне политике", истичу из централне банке.

Извршни одбор наглашава и да је захваљујући одговорном вођењу економске политике, Србија ову кризу дочекала у знатно повољнијој макроекономској позицији у односу на претходне кризе, што је отворило простор да се у периоду кризе повећа експанзивност монетарне и фискалне политике, а да се не угрозе макроекономска и финансијска стабилност.

Из НБС поручују да ће пуна координација мера монетарне и фискалне политике бити настављена, што ће омогућити смањење евентуалних даљих негативних утицаја из међународног окружења.

Народна банка Србије ће и даље пажљиво пратити глобална кретања и њихов утицај на домаћу економију и инфлацију и благовремено реаговати како би очувала постигнуту ценовну и финансијску стабилност и допринела расту наше привреде на одрживим основама.

Извршни одбор је данас усвојио и мајски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен 13. маја.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 11. јуна.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести