НБС: Референтна каматна стопа остаје три одсто

БЕОГРАД: Референтна каматна стопа Народне банке Србије остаје на нивоу од 3,0 одсто, одлучио је Извршни одбор НБС-а. У саопштењу НБС-а наводи се да се инфлација креће у складу с очекивањима, односно да је ниска и стабилна шесту годину заредом, и да је у марту износила 2,8 одсто међугодишње.
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

Привремено приближавање инфлације циљаној вредности у марту, према оцени Извршног одбора, одредила је, пре свега, ниска база код цена поврћа и њихов раст изнад сезонски уобичајеног за овај период године.

Базна инфлација је, како се додаје у саопштењу, остала непромењена у односу на претходни месец и у марту је износила 1,3 одсто међугодишње.

На ниске инфлаторне притиске указују и инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде која су усидрена око циља од 3,0 одсто и за годину и за две године унапред.

Извршни одбор и у наредном периоду очекује стабилно кретање инфлације у границама циља (3,0 одсто плус/минус 1,5 процената).

Одбор сматра да је опрезност у вођењу монетарне политике и даље потребна, пре свега због још увек присутне неизвесности у међународном окружењу.

Наиме, успоравање глобалног привредног раста и инфлације у међународном окружењу утиче на процес нормализације монетарних политика водећих централних банака, Система федералних резерви и Европске централне банке, који ће, према садашњим најавама, бити спорији од очекиваног.

Међутим, и даље је неизвесно у којој мери ће се нормализација разликовати од очекивања тржишта, што би могло утицати на нестабилност глобалних токова капитала, каyyе се у саопштењу НБС-а.

Након што је крајем прошле године смањена, цена нафте у свету од почетка ове године расте, а њено кретање у наредном периоду и даље је неизвесно због бројних фактора - и на страни понуде и на страни тражње.

Иако је дошло до попуштања трговинских тензија између водећих светских економија, протекционизам у међународној трговини је и даље присутан, као и геополитичке тензије, што кретања на међународном робном и финансијском тржишту и даље чини неизвесним.

Извршни одбор истиче да је отпорност доамће привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући смањеној интерној и екстерној неравнотежи и повољним макроекономским изгледима за наредни период.

Као и у претходне две године, јавне финансије су и почетком ове године у суфициту, а дефицит текућег рачуна платног биланса у највећој мери покривен је нето приливом страних директних инвестиција.

Извршни одбор очекује да ће привредни раст у овој години бити вођен домаћом тражњом, тј. инвестицијама и потрошњом, а да ће стране директне инвестиције које доприносе расту производних и извозних капацитета, утицати на постепено смањење спољне неравнотеже у средњем року.

На данашњој седници, Извршни одбор је усвојио мајски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен 15. маја. 

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи биће одржана 6. јуна.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести