НБС: Са ММФ-ом нема реформских циљева и незавршених задатака

БЕОГРАД: Народна банка Србије с Међународним монетарним фондом нема реформских циљева и незавршених задатака закључено је после првог дана састанка са делегацијом ММФ, наводи се у саопштењу НБС.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Наводи се да се до оваквог закључка на данас одржаном састанку дошло јер је у Србији обезбеђена вишегодишња стабилност цена и финансијског сектора, да је много урађено у области јачања финансијског сектора, као и да је кључно да се континуитет добре политике настави.

Званични разговори делегације Србије с мисијом ММФ почели су данас пленарним састанком одржаним у видео-формату, а настављени састанком на тему монетарне политике и финансијског сектора.

Делегацију Србије предводила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Србије у ММФ-у, а мисију те организације предводио је Јан Кејс Мартејн, док је у разговорима учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима.

НБС је саопштила су представници ММФ-а поновили да је Србија ову кризу дочекала у много бољем стању него неке претходне периоде, што је био важан предуслов за нашу адекватну реакцију од самог почетка кризе.

Оцењено је да је у Србији донет снажан, правовремен и свеобухватан пакет мера у борби против пандемије, као и да Србија има добре изгледе раста.

На састанку посвећеном монетарној и финансијској политици Табаковић је сумирајући нове макроекономске пројекције, које укључују и најновија кретања, истакла да у случају Србије нема дилеме да ће опоравак бити брз и да ће имати најбољи могући профил у условима који су задесили свет.

НБС наводи да је и ММФ оценио да су мере носилаца политика у Србији добро осмишљене и да су на прави начин биле усмерене на подршку свим секторима, чиме је подржана домаћа тражња и спречен пад пословног и потрошачког поверења.

„У Србији су ефекти првог таласа пандемије, закључно са априлом, били у оквирима наших претпоставки на основу којих смо радили макроекономске пројекције. Од маја је опоравак у свим месецима био бржи од наших очекивања", рекла је Табаковић.

Додала је да се промет у трговини на мало још у јуну вратио се на преткризни ниво, док се индустријска производња на тај ниво вратила у августу, када га је и премашила.

"С обзиром на то да смо премашили преткризни ниво индустријске производње и да су резултати у пољопривреди још бољи него што смо мислили, сасвим је реално што сада очекујемо стопу раста БДП-а у овој години од -1 проценат уз ризике навише. Већ следеће године очекујемо потпуни економски опоравак и раст бруто домаћег производа од око 6 одсто”, рекла је она.

Табаковић је рекла да је у погледу мера монетарне, макро и микро пруденцијалне политике НБС наставила с вишегодишњим приступом интервенције на девизном тржишту с циљем очувања релативне стабилности курса.

Подсетила је да се пакетом мера подстиче се будући привредни раст и ублажавају негативни ефекти пандемије на становништво и привреду, уз очување финансијске стабилности.

Како је навела, део мера има за циљ да се становништву омогући лакши приступ стамбеним кредитима, а тиме и да се подржи грађевинска индустрија путем бржег обрта средстава.

Табаковић је истакла да је смањен је минимални степен изграђености објеката чију је куповину могуће финансирати стамбеним кредитима банака, при чему су јасно дефинисани критеријуми које и само финансирање, односно инвеститор и објекат у изградњи морају да испуне.

Она је додала да су подржани још повољнији динарски кредити из гарантне шеме, а ефикасност мера НБС и ефекти укупне координације политика у пракси су доказани кроз још повољније и доступне изворе финансирања за све тржишне учеснике, као и кроз релативну стабилност приноса на домаћем тржишту државних хартија од вредности, у условима повећане волатилности на финансијским тржиштима.

Разговори са мисијом ММФ-а који ће трајати до 16. октобра водиће се у оквиру петог, последњег полугодишњег разматрања економског програма подржаног Инструментом за координацију политике.

Тај вид сарадње са Србијом, ММФ је одобрио у јулу 2018. године на период од 30 месеци, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести