НБС: Само банке издају картице, депозите, кредите...

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) упозорила је данас да један број привредних друштава неовлашћено кредитира грађане или прима њихове депозите, што је у супротности са законом, којим је прописано да се, без законског овлашћења, нико осим банке не може бавити примањем депозита, давањем кредита и издавањем платних картица.
NBS
Фото: Tanjug

Уочено је да се један број привредних друштава бави уновчавањем чекова уз наплату провизије, као и исплатом одређеног износа новчаних средстава у замену за средство обезбеђења - накит, моторна возила, некретнине и друге вредности и уз одређени износ камате, наводи се у саопштењу НБС.

Такође, како се додаје, један број привредних друштава нуди грађанима инвестирање новчаних средстава уз рекламу у којој се гарантује исплата добити.

НБС указује да пружање ових услуга представља заправо неовлашћено кредитирање, односно неовлашћено примање депозита.

Обављање делатности кредитирања без изричитог законског овлашћења или примања депозита без дозволе Народне банке Србије законом предвиђено као кривично дело, указује НБС.

Грађани депозите могу поверавати само банкама чији рад контролише и надзире Народна банка Србије, при чему банке морају да испуњавају високе критеријуме за оснивање и рад.

Истиче се и да су сви депозити грађана положени код банака осигурани до износа од 50.000 евра, што пружа додатну сигурност грађанима и утиче на јачање финансијске стабилности.

Указујемо грађанима да ако новчана средства поверавају или прибављају од привредних друштава која немају дозволу за рад Народне банке Србије, постоји значајан ризик да неће своја средства повратити или да ће њихово поверење бити злоупотребљено, наводи се у саопштењу.

Народна банка Србије у таквој ситуацији није у могућности да штити њихова права и интересе јер нема овлашћења да врши контролу пословања таквих привредних друштава.

Такође, грађанима ће бити онемогућено или битно отежано да своја права заштите и пред судом будући да су уговори који су противни принудним прописима ништави, истиче НБС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести