НБС смањила референтну камату на 2,5 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да смањи референтну каматну стопу на ниво од 2,5 одсто. 
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Смањењем референтне каматне стопе на нови, најнижи ниво у режиму циљања инфлације, НБС додатно подржава кредитни и привредни раст, саопштено је из централне банке.

Доносећи ову одлуку, Извршни одбор је имао у виду пре свега нову, августовску средњорочну пројекцију инфлације и очекивано кретање других макроекономских показатеља из домаћег и међународног окружења у наредном периоду. 

Према августовској пројекцији, инфлација ће бити чврсто под контролом као и претходних година, и наставиће да се креће у границама циља од 3,0 процента плус/минус 1,5 посто и у наредне две године - највероватније у доњем делу циљаног распона, наводе из НБС.

Међугодишња инфлација је у јуну смањена на 1,5 процената, у складу с најавама Извршног одбора да ће се успорити од маја. 

На ниске инфлаторне притиске, како се додаје, указује и базна инфлација, која је и даље ниска и стабилна, као и смањење инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде испод циља од 3,0 одсто и за годину, као и за две године унапред.

Из НБС истичу да су, поред повољних домаћих макроекономских услова спровођења монетарне политике, на одлуку о додатном смањењу референтне каматне стопе утицала кретања у међународном окружењу, пре свега успоравање глобалне трговине и привредног раста, као и мере ублажавања монетарних политика водећих централних банака. 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести