НБС: Ускоро једноставније мењање банке и транспарентније провизије 

БЕОГРАД: Народна банка Србије интензивно ради на припреми решења за увођење система за инстант плаћања, а ускоро ће објавити још једно законско решење које ће донети брже и једноставније мењање банке и већу транспарентност провизија, најавила је данас гувернер НБС Јоргованка Табаковић.
tabakovic.jpg
Фото: Tanjug

"Наш заједнички циљ је да корисници услуга имају већи избор, боље профилисане услуге и ниже цене, трговци приступ већем тржишту, да банке постану продуктивније уз ниже трошкове трансакција и већу оперативну оспособљеност, финансијске услуге да постану инклузивније, а људи информисанији при доношењу финансијских одлука", рекла Табаковић на конференцији "Електронска трговина у Србији - сигуран пут за куповину на интернету".

"Ватра, вода и интернет су добре слуге, али лоши господари. Својом неконтролисаношћу извора и негативних осећаја претварају у згариште много тога вредног. Наш заједнички задатак је да избегнемо такав сценарио у финансијској дигитализацији", истакла је она.
Гувернер је, такође, навела да НБС уклања ових дана једну од највећих препрека,   такозвани "интерчејнџ фи" (међубанкарска накнада), као основни генератор високих провизија за трговце код картичних плаћања.

Према њеним речима, циљ данашњег скупа је био пружање доприноса даљем развоју електронске трговине у нашој земљи, како би она и код нас коначно постала део свакодневног живота као у земљама попут Кине, где е-трговина постаје готово стари концепт.
"У свету који напредује, човек јесте највећа снага, али и најслабија карика. Зато морамо да радимо на подизању свести о изазовима као пратећој појави сваке нове шансе", рекла је Табаковић.

О новом нацту закона којим се уређују високе провизије код картичних плаћања говорила је Драгана Станић, генерални директор Сектора за платни систем НБС.
Станић је објаснила да ће Нарцт закона о међубанкарским накнадама, који је ових дана стављен на јавну расправу, регулисати ову област која је основни генератор високих провизија које трговци плаћају банкама за сваку куповину која је плаћена платним картицама.

Трговци тај трошак, према њеним речима, пребацују на цену својих производа и услуга, што по економију може да има за последицу смањење безготовинских плаћања, чиме се у крајњој инстанци отвара већи потенцијал.

Учесници конференције, која је организована у сарадњи са пружаоцима платних услуга који омогућавају плаћање платним картицама на интернету у Србији, указали су и на значај сигурног и безбедног плаћања на интернету употребом платних картица и на значај континуиране едукације грађана на том пољу.

Током панел дискусија представници НБС, предузећа, банака, ИТ правници и експерти за електронску трговину поделили су своја искуства и разменили мишљења о томе какво место услуга е-трговине заузима у пословној стратегији српских банака, зашто у јавности и даље постоји перцепција да је овај сервис скуп и недоступан, да ли је акценат само на великим трговцима или је потенцијал управо у малим трговцима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести