Недимовић: Имамо капацитет да се бавимо безбедношћу хране

БЕОГРАД: Безбедност хране биће ове године у фокусу Министарства пољопивреде, како бисмо отворили поглавље у преговорима са ЕУ које се односи на ту важну област, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић . 
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

На отварању конференције “Будућност хране - Будућност здраве Србије”, Недимовић је рекао да Србија сада има капацитет да се бави безбедношћу хране, јер је за то створила механизме. 

Истакао је важност успостављања Националне референтне лабораторије за контролу квалитета млека,и најавио да ће ускоро бити успостављени капацитети за контролу палете од 95 одсто намирница. 

Нагласио је да је у целом послу контроле квалитета хране важно и укључивање удружења потрошача. 

“Људи из Удружења потрошача Србије су друга страна која гура ову причу и заједно са медијима треба да нас подстакну да решимо све проблеме који постоје”, навео је Недимовић. 

Подсетио је да је раније постојао притисак разних лобија и група, те да је било јасно зашто толико година нисмо имали развијену Националну лабораторију за контролу квалитета млека. 

“Све ми је више било јасно зашто је то тако било. Постојао је притисак одређеног лобијаи групе којој је одговарало стање какво је било”, рекао је Недимовић и навео да друга страна није била довољно охрабрена да уђе у борбу за важну област каква је безбедност хране. 

Сада су, каже, инситуције за контролу у пуном капацитету, а донети су и одговарајуцћи порписи међу којима и измене Закона о безбедности хране усвојене прошлог месеца у парламенту. 

Раније смо, додаје, имали институције само на папиру и није било нормално што држава није имала свој контролни механизам за квалитет хране. 

“Имали сте ситуацију да неко увезе храну, а тај исти је контролисао ту храну кроз неко друго повезано лице”, каже Недимовић. 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести