Недимовић: Следеће недеље седница Савета за малине

АРИЉЕ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас да ће следеће недеље бити одржана седница Савета за малине, на којој ће између осталог бити изнети и подаци о трошковима производње.
maline
Фото: Dnevnik, arhiva

"Нисам чаробњак из Оза да могу да обећам цену која ће све задовољити. Мој посао је да разговарам и са хладњачарима и са малинарима, да покушам да те природно супротстављене ставове некако приближим", рекао је Недимовић.

Додао је да претходне две године за малинаре нису биле добре, за разлику од ранијих година.

"Чињеница је да смо 2011. године имали 11.900 хектара малине, прошле године 23.000 хектара малине, а тржишта су иста", рекао је Недимовић, напомињући да је тренутно ситуација таква да је понуда већа од потражње. Он је додао да је посао државе да отвара тржишта за малинаре и истакао да ће ускоро разговарати са представницима јапанске привредне коморе, те да је јуче разговарао са делегацијом из Египта у којој су и власници ланаца хотела, како би купили неку количину малине за своје потребе.

Недимовић је најавио да ће следеће недеље бити одржан Савет за малину, на којем ће се изаћи са конкретним показатељима колико кошта килограм малине у производњи, на плантажама до једног хектара, као и са конкретним мерама. 

"Ми имамо 59.000 газдинстава који имају до једног хектара малине, то је јако важан социолошки проблем, са аспекта популационе политике", рекао је Недимовић.

Он казе да је пораст цене радне снаге велики проблем јер производња килограма малине кошта 100 динара.

"Ако не раде само чланови домаћинства, ако тражите раднике са стране, онда ту нема бизниса", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести