Недимовић: Споразум са ЕАЕУ максимално ће упростити процедуру

БЕОГРАД:  Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), који 25. октобра у Москви потписује премијерка Србије Ана Брнабић, за пољоприрведнике ће значити максимално поједностављену процедуру и проширену палету производа који ће бити на бесцаринском режиму.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"То значи да ће на бесцаринском режиму бити овчији и козији сир у неограниченим количинима, а до сада смо имали право на крављи сир. Потом се односи на воћну ракију, коју ће наши произвођачи моћи да извозе без лимита. Не би требало да подсећам колико је Србија позната по шљиви, кајсији и другим врстама воћних ракија. Исто тако, имамо и квоту за извоз српског вињака на простору Русије", рекао је у телефонској изјави за Танјуг министар пољоприрведе Бранислав Недимовић.

Министар Недимовић наводи и да би потписивање Споразума са ЕАЕУ требало посматрати и у контексту недавно потписаног Споразума о фитосанитарној заштити, којим су упрошћене бирократске процедуре.

"Постоји електронска платформа за слање пошиљки из Србије према Евроазијској унији на један безбедан начин и без додатних трошкова, као што је до сада био случај, када је неколико пута свака пошиљка морала да се подвргава контролама. Процедура нових нема, само смо упростили постојеће, све на једном месту може да се ради око извоза", каже Недимовић.

 

Споразум о слободној трговини са ЕАЕУ замениће постојеће споразуме о слободној трговини које је Србија имала са Русијом од 2000. године, Белорусијом од 2009. и Казахстаном од 2010. године, док са Јерменијом и Киргистаном Србија није имала Споразум о слободној трговини.

Како је министарство трговине раније навело, око 95,5 одсто производа произведених у Србији моћи ће да се увози у земље ЕАЕУ без плаћања царине.

Робна размена Србије и држава чланица Евроазијске економске уније прошле године је имала вредност 3,4 милијарде долара, при чему је извоз био 1,1 милијарду, а увоз 2,3 милијарде.

Чланице ЕАУЕ су Руска Федерација, Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан са укупним БДП-ом од 1,9 билиона долара и тржиштем од 183,8 милиона људи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести