Недимовић: СРБ од увозника постаје произвођач квасца, у време ванредног стања

БЕОГРАД: У свим великим трговинским ланцима, али и мањим продавницама, од јуче се налазе прве количине квасца, а наша држава је у време ванредног стања, од земље која увози квасац постала произвођач и извозник ове основне животне намирнице, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Недимовић је навео да је цео процес покретања производње квасца у фабрици која се налази у Сенти почео у протеклу суботу, а да је производња у Сенти већ кренула у недељу.

"Ми смо почели цео процес у суботу, а већ је у среду на рафовима био. Сва она куповина брашна без квасца неког великог смисла нема осим ако у "домаћим партизанским условима" не правите сами квасац", рекао је Недимовић за Тв Пинк.

Све што смо имали да производимо сами некада, због последица лоших приватизација, сада немамо, указао је министар уз ограду да не жели сада да прича о политици.

Подсетио је да у Сенти постоји погон који производи неке елементе за јапанско тржиште које су сличне квасцу али није се користио за пласман на српско тржиште, није се производио пекарски квасац.

"Ступио сам у контакт по налогу председника одмах у суботу са произвођачима и у недељу је одмах кренула производња.Имали су опрему коју су инасталирали, све смо организовали", рекао је министар и подсетио да је Србија у претходном периоду квасац куповала из увоза, Хрватске и Мађарске.

Сада ће на недељном нивоу да се производи 240 тона квасца, а већ је кренула испорука у 1.000 пекара у врећама од по 10 и 15 килограма.

У продавнице и трговинске ланце су стигле и прве количине мањих паковања квасца "у коцки".

"Од јутрос већ смо стигли до Пирота, Прокупља, Пријепоља, Лесковца", рекао је Недимовић и истакао да је у овом тренутку забрањен извоз квасца док се не снабде српско тржиште али ће бити довољних количина да се помогне Републици Српској и суседима око нас.

Он је захвалио руководству фабрике квасца у Сенти са којима је недавно разговарао.

Каже да у овом моменту недостаје одређена количина меласе и шећерне репе, али да ће и та сировина око 10. -15. априла стићи у фабрику и да је то обезбеђено.

Пшенице и брашна имамо довољно, рекао је Недимовић и додао да је са министартвом пољопривреде Републике Српске договорена дистрибуција брашна и уља.

"Јако је важно да људи знају да имамо довољно брашна , шећера, уља, квасца", рекао је Недимовић и указао да је повећана куповина намирници "психолошка компонента короне" јер се људи боје да ће остати без основних животних намирница иако на пример, пекаре раде сваки дан.

"Ми од увозника у ово време проблема са короном постајемо произвођачи. Замислите да када минус претварате у плус у доба ванредног стања", истакао је Недимовић и рекао да свих других роба на тржишту има довољно.

Министар Недимовић рекао је и да све отворене пијаце раде с тим што су добиле препоруке да тезге буду на одговарајућој удаљености и да се поштују све дате мере.

"За сада то функционише, не могу да знам како ће бити за пет дана, али видим да је у унутрашњости јако добра дисциплина", рекао је Недимовић.

Навео је да се припремају пакети помоћи пензионерима и за остале локалне самоуправе и да ће дисцтрибуција вероватно кренути следеће недеље.

Недимовић је, коментаришући поруке опзиције да треба пензионерима омогућити један сат дневно да шетају, рекао:

"Ја не могу просто да верујем да неко може тако нешто да изговори. Замислите кад би изашли сви у једном тренутку..."

Недимовић је рекао и да је јутрос разговарао са директором КЦ у Нишу и да ће се данас ићи са новом испоруком натријум хипохлорита, средства за дезинфекцију које се производи у водоводима у Новом Саду, Сремској Митровици и Шиду.

"Данас ћемо испоручити две тоне концентрата натријум хипохлорита у Ниш, две тоне у Крагујевац у Клинички центар. То је за ова дава КЦ доста за неколико дана. Сутра идемо да испоручујемо 75-процентни алкохол који смо исто правили у задњих неколико дана у Александровцу у Жупи и он ће кренути у паковањима од две литре", рекао је министар.

Објашњава да ће дистрибуција алкохола ићи у КЦ Ниш, КЦ Крагујевац, КЦ Србије, "Драгиша Мишовић", КБЦ Земун и КЦ Војводине.

Сутра ујутру из Александровца креће дистрибуција првих 10.000 литара овог алкохола што је на пример за КЦ Ниш довољно за два месеца.

"Користимо сва наша знања у задњих 20 година да будемо практични. Најлакше је теоретисати, седети поред твитера, фејсбука и само нешто паметовати", рекао је Недимовић и подсетио да су многе фабрике алкохола у приватизацији нестале.

Сада се, у овој ситуацији кризе, каже, види колико је значајна пољопривреда и захвалио се пољопривредницима на њиховом раду у припреми њива за сетву.

Говорећи о корона вирусу, он је казао да нада да ће све мере и већи број тестираних, помоћи и да ако "извршимо контранапад" можемо да се надамо добрим вестима.

Министар каже да на уласку у Владу, односно министарства редовно на улазу мере температиуру свакоме ко уђе.

Каже да је важна самодисциплина како би се заштитило како лично здравље, и здравље најближих.

"Ако будем од тих (оболелих), зна се шта се ради, пријавиш се где треба, идес где треба..све је врло једноставно, да би моја породица и сви са којима смо у контакту били безбедни. Овде се ради о животима људи и важно је да то сви разумеју", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести