Негре: Заинтересованост ДФЦ-а добра за регион

БЕОГРАД: Отварање регионалне канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд показује да постоји интересовање тог америчког фонда за овај регион, што је добро, оценила је данас у изјави за Танјуг шефица Регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре.
Negre Dubravka/Tanjug
Фото: Tanjug

"Свака институција има своје развојне планове, вероватно да постоји заинтересованост за овај регион, што је у принципу добро. Србија је прошле године привукла највише страних директних инвестиција, мислим да је то позитивно и за Србију и за регион. Ми и подржавамо велики број тих улагања", рекла је Негре.

Она је подсетила да је ЕИБ овде присутан већ 40 година и да се то неће променити доласком ДФЦ-а, и оценила да су потребе за улагањима велике.

Додала је да ЕИБ од почетка кроз своја улагања спроводи уз поштовање високих еколошких, социјалних, техничких и економских стандарда.

"Да једноставно инвестирање које ми подржавамо као европска развојна институција пре свега буду на највећем могућем нивоу, да би онда та улагања била и исплатива, пре свега уколико причамо о јавним улагањима, за државу и њене грађане. Надамо се да ће се и остали финансијери руководити истим принципима и у том смислу биће нам драго да сарађујемо са свима који за то имају интересовања", рекла је она.

Каже да ЕИБ финансира само до 50 одсто трошкова пројекта, па своје финансирање увезује са другим изворима финансирања.

"А одакле ће доћи ти други извори финансирања то је на нашим партнерима да одлуче", додала је Негре.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести