Некретнине у Загребу чак 42 одсто скупље него пре 10 година

ЗАГРЕБ: У периоду од 2010. до другог тромесечја 2020. године станарине у Европској унији порасле су 14 одсто, а цене кућа и станова 25 одсто.
zagreb pixabay
Фото: Pixabay.com

Цене некретнина у Хрватској, за петину су скупље него 2010. године, а раст цена почео је пре пет година, преноси Вечерњи лист.

Аналитичар Хрватске народне банке Давор Куновац истиче да су цене некретнина у Хрватској након вишегодишњег пада почеле поново да расту током 2015. и да су до другог тромесечја 2020. године, у односу на 2015. годину, порасле око 29 одсто.

При томе су цене у Загребу забележиле раст од 42одсто, на Јадрану 26 одсто, док је у осталим деловима Хрватске квадрат стамбеног простора поскупео 13 одсто.

Ценовни бум није заустављен ни током пандемије и карантина па је тако Хрватска забележила снажнији годишњи раст цена стамбених некретнина у другом тромесечју у односу на просек ЕУ.

Снажнији талас поскупљења почео након што је држава од 2017. године увела субвенције за стамбене кредите.

Од 2017. до краја 2019. године држава је субвенционисала кредите за више од 9.400 породица, а ове године би у тај круг могло да дође додатних 5.000 купаца.

Резултати истраживања сугеришу да је у 2017. години, у тренутку увођења првог АПН-ова програма, у Хрватској дошло до додатног убрзавања раста цена некретнина у односу на споменута заједничка кретања у ЕУ.

"Раст који је претходио том раздобљу очито нема везе са субвенцијама. Свеукупно, очито је да су субвенције имале учинак на повећање цена некретнина, али он није био доминантан", реко је Куновац.

Хрватски статистички завод истиче да су у односу на први квартал ове године цене нових стамбених објеката од почетка априла до краја јуна биле више 3,4 одсто, док су цене постојећих стамбених објеката забележиле раст за 1,6 одсто.

Међутим, тај раст је био блажи него раније па је у Загребу забележено успоравање раста на годишњем нивоу 12,6 на 8,7 одсто, док је на Јадрану забележено благо убрзавање раста цена које је износило 5,9 одсто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести