Нелегални објекти не могу да добију прикључак на гас

БЕОГРАД: Законом о планирању и изградњи јасно је прописано да објекат који се гради или је завршен без грађевинске дозволе, не може бити прикључен ни на гасоводну мрежу, кажу у Министарству енергетике.
gasomer, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Поводом предлога директора Србијагаса Душана Бајатовића да надлежни у влади нађу начин да се потрошачима чије су куће у поступку легализације омогући да уведу гас, у ресорном министарству наводе за Танјуг да све институције треба да раде свој део посла - држава свој, а јавна предузећа свој, у интересу грађана и искључиво у складу са законом".

"Уместо што се бави темама за које није надлежан, директор ЈП Србијагас требало би да води рачуна о томе да предузеће на чијем је челу послује ефикасно и да најпре заврши већ започете пројекте гасификације на којима постоји значајно кашњење, као и прикључење на гас већ легализованих објеката.

Бајатовић је јуче рекао Танјугу да половина од 40.000 пријављених домаћинстава за гасни прикључак на рате који је понудио Србијагас су захтеви за прикључење нелегалних објеката и да тај проблем треба решити.

"Немам решења за то. Једино да предложимо онима који о томе одлучују у Влади Србије да се размисли да они који су по закону о легализацији предали захтеве а легализација је могућа добију неку врсту исправе на основу које би прикључили гас", рекао је он.

У министарству наводе да су Закон о енергетици и Закон о планирању и изградњи врло изричити и прецизни када је у питању прикључење домаћинстава односно објеката за становање на гасну мрежу.

"Закон о енергетици налаже да је оператор дистрибутивног система природног гаса дужан да прикључи објекат купца на дистрибутивни систем, под условом да је за објекат прибављена грађевинска дозвола".

Такође, у министарству истичу да закон не препознаје објекте који су у поступку легализације.

"Дакле, није у питању измена правилника како се погрешно наводи, већ ову проблематику регулишу закони", поручују из ресорног министарства.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести