Нема купаца за „Луку Нови Сад”

НОВИ САД: За АД „Лука Нови Сад” није било заинтересованих купаца, пошто до јуче, до када је био рок за достављање понуда потенцијалних инвеститор, а није стигла ниједна, сазнаје „Дневник”.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Како је било предвиђено, до јуче, 21. новембра, Министарство привреде примало је понуде, а сутра, 23. новембра, требало је да се отворе коверте потенцијалних улагача, односно виде подаци о цени коју нуде и погледа да ли испуњавају услове да учествују на тендеру.

Пошто није било понуда, остаје да се у петак закључи да за једину српску луку још у државном власништву, бар за сада, нема купаца.

Подсећамо на то да су услови били да „Луку Нови Сад” могу купити лучки предузетници који су најмање десет година у том бизнису, да су у 2017. години имали приход од најмање 30.000.000 евра и да су у протекле три године претоварили изнад 1,4 милион тона робе.

„Лука Нови Сад” се продавала по почетној цени од 15.976.778 евра, што је фер тржишна вредност фирме од 31. децембра 2017.

Још да кажемо да је рок за продају предузећа два пута померан. Први пун на захтев немачког „Ренуса”, а потом на захтев конзорцијума који је већ две године власник Луке у Солуну и у чијем су саставу руски, кинески, француски и грчки капитал. Првобитно је било предвиђено да се понуде отворе 24. октобра па  је одређен нови рок 8. новембар и напослетку 23. новембар.

Вреди напоменути да је новосадска Лука у протеклих неколико година добро пословала и била најуспешнија у Србији па, имајућу у виду добре пословне резултате, мерене, између осталог, и претоваром од милион и преко тога тона годишње, очекивало се да ће имати добре купце заинтересоване да унапреде досадашње капацитете.

Предузеће послује без дугова, кредита и минуса на рачуну. У протеклим годинама привређивало је без губитака, отворено на тржишту, без донација и дотација.  

И на крају, на продаји је била управна зграда величине око 1.000 квадратних метара, складиште површине 44.000 квадрата и шест кранова, док 25 хектара земљишта на којем се простире новосадска Лука није било предмет трговине.   

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести