Немачка представница се повукла из Управе ЕЦБ-а

ФРАНКФУРТ: Немачка представница у Управном савету Европске централне банке (ЕЦБ), Сабине Лаутеншлегер, позната заговорница рестриктивне монетарне политике, неочекивано је поднела оставку и то више од две године пре званичног истека мандата, јавља њујоршка агенција "Блумберг".
ecb
Фото: Logo

Сабине Лаутеншлегер, чланица Извршног одбора и Управног савета Европске централне банке (ЕЦБ), известила је председника Марија Драгија да ће се повући с дужности 31. октобра, саопштено је из ЕЦБ-а.

Иако та институција није навела разлог њене оставке, Лаутеншлегер је, како наводи “Блумберг”, била једна од најжешћих противника овомесечне одлуке Управног савета ЕЦБ о обнављању програма откупа обвезница и смањења каматних стопа, која има за циљ подстицање привредног раста еврозоне и инфлације.

Лаутеншлегер није одговорила на захтев агенције Ројтерс да прокоментарише оставку.

Она је учествовала у оснивању ЕЦБ-овог органа за надзор банака, поставши 2014. године прва заменица председника Јединственог надзорног механизма. Мандат јој је истекао у фебруару ове године.

Потез немачке званичнице временски се поклопио са поделом без преседана у руководству ЕЦБ-а око нових подстицајних мера за економију еврозоне.

Чак трећина чланова Управног савета ЕЦБ-а се, на септембарском заседању, није сагласила са поновним покретањем програма куповине обвезница.

Међу њима су гувернер немачке централне банке Јенс Вајдман и његове колеге из Француске и Холандије, Франсоа Виљрој и Клас Кнот.

У Немачкој су, међутим, посебно незадовољни наглашено експанзивном политиком ЕЦБ-а, израженом у негативним каматним стопама и опсежном програму куповине обвезница. Тако је високотиражни дневник “Билд” недавно приказао Драгија као вампира који "сиса" уштеђевину Немаца.

Лаутеншлегер је трећа представница Немачке која одступа са дужности пре краја мандата. Јирген Старк поднео је оставку 2011. године, исказавши неслагање са политиком куповине државних обвезница ради сузбијања дужничке кризе у еврозони.

Две године касније, ЕЦБ је напустио и Јерг Асмусен како би постао заменик министра рада у немачкој влади.

Ројтерс наводи и да ће Берлин сада вероватно предложити новог кандидата.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести