Немачка за наставак плаћања руског гаса у еврима

БЕРЛИН: Немачка сматра да би плаћања за руски гас требало да буду у еврима и наставља да анализира уредбу Москве о њиховом пребацивању у рубље са својим партнерима у ЕУ, саопштило је немачко Министарство за економска питања.
g
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/Kodda, ilustracija)

Ова уредба се проучава, размењујемо информације са нашим партнерима у ЕУ, саопштила је портпаролка немачког министарства Беате Барон, преноси ТАСС.

Она је додала да је став Берлина по том питању јасан и да су по њему "важећи уговори релевантни као и обрачуни у еврима и доларима“.

Постоје различита тумачења ове уредбе, напоменула је немачка званичница.

У Русији је 1. априла на снагу ступио Указ којим је председник Владимир Путин увео плаћање руског гаса "непријатељским земљама" у рубљама.

Те земље ће морати да отворе рачуне у руским банкама, пренела је раније агенција РИА Новости.

Предлажемо партнерима из тих држава јасну и транспарентну шему. Да би купили руски природни гас треба да отворе рачуне у рубљама у руским банкама. Управо са тих рачуна ће се вршити плаћање гаса који се буде испоручивао од 1. априла, рекао је Путин.

Москва "непријатељским земљама" означава оне које су увеле санкције Русији због војне интервенције у Украјини, наводи руска агенција.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести