Немачки „Witzenmann” гради фабрику у Кули 

НОВИ САД: Светски лидер у аутомобилској индустрији, немачки „Witzenmann” градиће фабрику у Индустријској зони у Кули па ће лицитација земљишта бити крајам јануара.
kula industrijska zona
Фото: Youtube Printscreen

У писму о намерама немачки инвеститор је локалној самоуправи предочио да компанија планира да на шест хектар изгради фабрику и запосли од 300 до 350 радника.

То је и у личном контаку с председником Привременог органа општине Кула Велибором Милојчићем потврдио директор компаније „Witzenmann” Михаел Шојбе.

После сусрета с немачким инвеститором, локална самоуправа је одредила да лицитација земљишта у Индустријској зони буде крајем јанаура  да би била донета одлука да је плац продат и компанија ’Њитзенманн’ се укњижила као власник. На тај начин се стичу и формални услови за исходовање грађевинске дозволе, навели су у локалној самоуправи, и додали да је лицитација законска обавеза.   

Немачки инвеститор планира да у Кули почне да привређује већ од марта наредне године, што значи да ће одмах по лицитацији започети изградња погона.

Компанија „Witzenmann” је 2017. године у 19 земаља запошљавала 4.300 радника и од продаје остварила 614 милиона евра. Послује, осим у Немачкој (седиште Пфорћајм), и у Аустрији, Италији, Француској, Русији, Јапану, Бразилу… и производи ауто-делове.

Индустријска зона у Кули је потпуно комунално опремљена, а немачки инвеститор ће приликом изградње требати само да изгради прилазе погону. Подсећамо на то да су у новој зони током прошле године отворена два погона италијанских инвеститора.

У  једном од највећих светских произвођача доњег рубља компанији „Калзедонија” тренутно ради стотину радника, а у догледно време треба да буде упослено још два пута толико, 300.


Дозвола се не чека

Индустријска зона у Кули налази се на атрактивној локацији ка Врбасу, крај магистрале Сомбор–Београд. Зона је комунално опремљена, има саобраћајнице, водовод, канализацију, електричну мрежу, гасовод и јавну расвету. Локална управа је поједноставила процедуру за добијање грађевинске дозволе па се брзо добија.


Други предузетник је фабрика обуће „Еуроин”, где ради 300 запослених. „Еуроин” је, рецимо, најпознатији бренд у производи горњих делова обуће, које из Куле шаљу у Италију и тамо саставља.

Још 2014. Општина Кула  је подржала „Севеплант” из Холандије и била одличан партнер у намери да се локално становништво и регион развија кроз подизање вишегодишњих засада воћа.

Пошто је Србија идеална за производњу садног материјала, за коју у Холандији има све мање простора, на парцели од 1,8 хектара, у кулској индустријској зони „Севеплант” је изградио хладњачу, радни простор за сортирање и калемљење садница, канцеларије и управу. Сада на 110 хектара кулских ораница производи годишње око три милиона садница воћа, највише јабука, и запошљава око 90 сезонаца. Расадник се налази између Куле и Црвенке, а простире се на око 100 хектара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести