Немци, Арапи и конзорцијум из Солуна плове ка Луци Нови Сад

По свој прилици, још једном ће се померити рок за продају једине српске луке у државном власништву АД Лука Нови Сад, сада на захтев конзорцијума који је већ две године власник луке у Солуну.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, представници тог конзорцијума, у чијем саставу је руски, кинески, француски и грчки капитал, боравили су ове седмице у Новом Саду и два дана разгледали имовину и пословне књиге Луке Нови Сад.

Тај конзорцијум за две године управљања Луком у Солуну унапредио је пословање више од шест пута у односу на затечено стање. Али повећање није остварио улагањем, већ реорганизацијом фирме.

– Касно су сазнали, рекли су, да се Лука Нови Сад продаје па ће тражити од Министарства привреде да рок за продају буде још једном померен, и то месец дана, да би се могли приремити да учествују у јавном позиву ради учешћа на тендеру – казао је директор Луке Александар Милованчев, и скренуо пажњу на то да ће се наредних дана видети да ли ће такав захтев Министарству привреде заиста и упутити.

У луку нису долазили представници немачког „Ренуса”, премда је управо на њихов захтев померена првобитно заказана продаја Луке Нови Сад  (Директор Александар Милованчев)

Подсећамо да је првобитно заказано да се понуде отворе 24. октобра па да је онда Министарство привреде, на захтев немачког „Ренуса”, одредило нови рок, 8. новембар, као датум за продају Луке Нови Сад.

По речима директора Милованчева, у седишту предузећа ове седмице били су директор луке у Солуну, уједно и професор Универзитета Принстон Сотириос Теофанис с извршним директорима.


У фирми се ради уобичајено

Док „Лука Нови Сад” не добије власника, у предузећу је радно, упркос томе што је водостај Дунава низак. Предузеће има два вертикална кеја над водом па се, за разлику од других лука у Србији, у новосадској утовар и истовар одвијају неометано. Очекује се да се ове године претовари милион тона. Пре неколико година остварен је својеврстан рекорд, прометовано је безмало 1,2 милион тона.


– Видели су капитал и пословне књиге и отишли рекавши да су заинтересовани купци, али да им је рок кратак да се припреме па ће тражити да се одреди нови датум, вероватно 8. децембар – казао је Милованчев. – Још један купац, и то из Дубаија, био је две семдице у фирми и с адвокатима и представницима консултанске куће „Дилојт” мерачио капитал и однео више од стотину страна материјала из којег се виде финансије и пословање Луке Нови Сад.

Милованчев каже да представници немачког „Ренуса” нису долазили у Луку, премда је управо на њихов захтев померена првобитно заказана продаја Луке Нови Сад.

– Што се тиче трећег купца, америчке компаније „Валона”, како се међу лучким предузетницима може чути, Милованчев нема  шта да каже јер нико из те америчке компаније није долазио нити се јављао.

Подсећамо да је Министарство привреде у јавном позиву за продају „Луке Нови Сад” навело да могу учестовати лучки предузетници који су најмање десет година у том бизнису, да су у 2017. години имали приход од најмање 30.000.000 евра и да су сваке године у протекле три године претоварили изнад 1,4 милион тона робе.

Лука Нови Сад се продаје по почетној цени од 16 милиона евра, што је фер тржишна вредност фирме од 31. децембра 2017.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести