Немци траже места по Србији да преселе фирме из Азије

НОВИ САД: За разлику од француских предузећа која гледају на Северну Африку, немачке компаније приликом разматрања релокације и диверзификације производње фокусиране су на Источну Европу, то јест Западни Балкан и често бирају Србију, изјавио је директор Немачко-српске привредне коморе Франк Алетер.
kontinental
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Указао је да се немачке компаније које траже близину домаћем тржишту како би осигурале логистику опредељују за Србију јер су са њом деценијама економски повезане, познају се, имају сличан менталитет, као и да многи грађани говоре немачки и готово сви знају енглески.

"То су све фактори због којих је нормално да немачка предузећа траже алтернативу Азији на Западном Балкану", рекао је Алетер Танјугу.

Он је, поводом две деценије од прве немачке инвестиције у Србији, казао да су инвестиције немачких предузећа у претходих 20 година износиле 3,5 милијарди евра.

Немачко-српска привредна комора има више од 350 фирми појединачних чланица, како немачких, тако и српских. Тих 350 фирми тренутно у Србији запошљавају више од 70.000 људи.

Алетер је указао да се немачка улагања могу мерити како по финансијском обиму, тако и по знању и технологијама које су пренете у Србију и да су допринеле, како развоју немачких компанија, тако и српских партнера.

Најважније привредне гране у које су Немци инвестирали су аутомобилска индустрија, то јест ауто-делови.

Додаје да се ради, делимично, о радно-интензивној производњи, али и технолошко иновативним пословима.

Што се потенцијала за инвестиције тиче, Алетер сматра да је, на основу традиције Србије, интересантна електротехника, као и текстилна индустрија.

Такође, потенцијал за инвестиције пружа и пољопривреда. Алетер је уверен и да ће, када се Србија буде даље отварала међународним партнерима, занимљива привредна грана бити некретнине.

Алетер је оценио економски развој Србије позитивним.

"Пре короне, Србија је имала привредни раст изнад четири одсто. Такав раст се прогнозира и за наредне године. Није дошло до знатног пада раста, већ је тај пад био маргиналан током кризе", рекао је он и додао да је Србија добро прошла кроз корона кризу.

Упитан да ли су немачки привредници задовољни радном снагом у Србији, Алетер је казао да су чланице коморе задовољне.

"Спроводимо већ више од 10 година испитивање наших предузећа, у којем имамо и питање - да ли би опет инвестирали у Србију? Задовољство компанија са Србијом као дестинацијом за улагање је између 90 и 95 одсто", објаснио је он.

Алетер каже да у појединим случајевима компаније морају да дошколују радну снагу и да би сада требало да буде фокус на томе како осигурати останак радне снаге.


Породичне фирме најважније

Пошто је немачка привреда једна од најуспешнијих, упитан шта је кључ успеха и шта би саветовао српским властима, Алетер је указао да се немачка привреда ослања снажно на мала и средња предузећа.

"Та предузећа су претежно породична или их воде људи који у фирмама 'живе' одређене вредности, као што је посебна повезаност са запосленима, одређена култура рада и слично. А у свему томе важна тема је дуално образовање“, казао је он и додао да је важна и извозна оријентисаност фирми.


Према његовим речима, дуалним образовањем се обезбеђује радна снага привреди. Што се Србије тиче, она је увела дуално образовање пре више година, али има још нека побољшања која су могућа, додао је он.

Каже да би било добро и да се размишља о проширењу тржишта са седам милиона потрошача на много веће регионално.

"С тим у вези, од стране Србије покренута је иницијатива на Западном Балкану, а то је сигурно идеја коју можемо и треба да подржимо", нагласио је Алетер.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести