НЕПИ купио београдски и подгорички Делта Сити

ПОДГОРИЦА: Јужноафрички инвестициони фонд Њу Јуроп Проперти Инвестментс (New Europe Property Investments, NEPI) купио је подгорички и београдски шопинг мол Делта Сити, сазнаје Побједа у Бечу, где је уговор потписан.
delta siti
Фото: Youtube Printscreen

Како је Побједи незванично рецено, преговори о овој аквизицији трају дуже од пола године.

Ова два мола је 2016. године од београдског бизнисмена Мирослава Мишковића купио за 202,8 милиона евра тадашњи јужноафрички инвестициони фонд Хипроп инвестмент, наводи лист, а преноси портал Инвеститор.

Више од половине износа, 127,8 милиона евра, била је цена београдског шопинг мола, док је црногорски купљен за 75 милиона. Према тадашњој рачуници, Мишковић је на овој трансакцији зарадио 38,1 милион евра.

Подгорички Делта Сити отворен је 2008. године и на површини од 48.000 квадрата има 75 локала у којима је запослено 1.200 људи, а београдски је отворен годину раније, има 85.000 квадрата, 130 локала и запошљава 1.500 људи.

Хипроп инвестмент је власник 11 ексклузивних тржних центара широм Јужне и подсахарске Африке, а трансакција са Делта тржним центрима им је био први излазак са афричког тржишта.

Хипроп је власник 60 одсто ових центара, а преосталих 40 одсто Хомстед група, која заступа власнике некретнина, прије свега у Америци. Њен сувласник је један од директора у Хипропу.

Да би ушли у посао преузимања оба Делта Ситија, две компаније су формирале офшор заједничко предузеће и то у Лондону, тако да шопинг моловима сада управља фирма Хистед.

Та фирма управља и осталим њиховим шопинг моловима у југоисточној Европи, који су купљени касније у Хрватској, Македонији и Бугарској. Медујтим, ове аквизиције су их одвеле у дуг, који је резултирао снижењем рејтинга код бонитетне агенције Мудис.

Према последњим анализама, нови менаџмент у тим моловима је смањио губитак, али су одлучили да продају све молове, како у Африци, тако и у Југоисточној Европи, па су кренули са објектима које су прве купили.

Као купац се такође појавио јужноафрички фонд НЕПИ Рокасл, који има 15 хиљада акционара и бави се некретнинама, а седиште му је на британском офшор острву Ман.

Они су 2016. купили загребацки тржни центар Арена за 237,5 милиона евра 2013. године. Тај мол је изграђен 2010. и на 175 хиљада квадрата има 215 продавница и 2.500 запослених.

У тржни центар Променада у Новом Саду, који је отворен 2018. године на 150 хиљада квадрата, НЕПИ је уложио 100 милиона евра. У Србији, НЕПИ управља и молом Крагујевац Плаза, а власници су 40 тржних центара у Африци и Европи где, поред Србије, послују и у Хрватској, Румунији, Чешкој и Словачкој. Његове акције излистане су на берзама у Лондону, Јоханесбургу и Букурешту, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести