Незнатан утицај раста цена нафте у свету и на Србију

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да ће се раст цена сирове нафте на светским тржиштима после напада на саудијску нафтну компанију Арамко незнатно одразити у читавом свету, па и у Србији, али је поручио да је енергетска ситуација у земљи стабилна.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

После напада на највећег појединачног извозника нафте на свету дошло је до нервозе, па су цене нафте скочиле, али Антић не оцекује да ће се тај тренд наставити јер су државе, после почетне панике, реаговале извлачњем нафте из резерви, па се недостатак тог енергента смањио за пола, а после још више.

"Пре напада цена нафте је била 62 долара за барел, а сада је 63, 63,5 што није драматично.Треба, међутим, озбиљно схватити ситуацију и учинити све да нас у наредном периоду ниједан политички сукоб или нестабилност у неком региону не доведе до тога да се енергетски ресурси доводе у питање, јер то наше енергетски зависно друштво не може да поднесе", истакао је Антић гостујући на ТВ Пинк.

Он је грађанима Србије поручио да је енергетска ситуација у Србији апсолутно стабилна, да су у току озбиљне припреме за наредну зимску сезону и да ће све бити у најбољем реду.

Говорећи о почетку изградње деонице Турског тока кроз Бугарску, који је каснио због неспоразума око извођача радов у тој земљи, Антић је нагласио да је за Србију најважније то што се деоница кроз нашу земљу гради у потпуности у складу са динамиком и изразио уверење да ће линијски део гасовода, без компресорских станица које су предвиђене за наредну годину, бити завршен до краја године.

Антић је подсетио и на велики пројекат компаније Зи Ђинг, стратешког партнера Србије за РТБ Бор, која се споразумом потписаним током посете српске делегације Кини обавезала да ће до 2021. године отворити рудник Чукару, где је пронађена велика количина бакра и злата.

"Реч је о депозиту бакра и злата светске класе које као такво представљано на највећим светским рударским манифестацијама и компанија Зи Ђинг је чврсто решена да тај пројекат развије до краја у најкраћој динамици", рекао је министар и подсетио да је реч о инвестицији вредној 474 милиона долара.

Он је најавио да ће, после отварања ветропарка у Ковачици, наредне недеље бити отворен и ветропарк код Вршца са 68 мегавата, а да се средином октобра очекује отварање највећег ветропарка Чибук са 158 мегавата, као део енергетског потенцијала Србије.

"Ми у последњих неколико година чинимо огромне напоре да поправимо наш енергетси микс, не само због потребе да испунимо део наше агенде у вези са борбом против климатских промена и због повећања учешћа обновљивих извора енергије, већ зато што дубоко верујемо да је то значајно за будућност Србије, нашу децу и њихову децу", истакао је Антић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести