Ни комуналци не могу лако да попуне сва радна места

Многа комунална предузећа у Србији суочавају се с недостатком радне снаге, што се нарочито види у оним која се баве градским и приградским превозом, због недостатка возача.
d
Фото: Dnevnik.rs

– Процес „прављења” једног возача аутобуса је прилично дуг – указао је секретар Удружења за комуналне делатности у Привредној комори Србије Далибор Јокнић. – Не можете чаробним штапићем да урадите преквалификацију за месец до два и имате готовог возача јер је то процес од две до три године, а посебно што постоји година старости коју возач мора да задовољи.

То је само један од проблема с којим се сусрећу комунална предузећа у Србији, чуло се на првом годишњем скупу представника комуналних делатности у Привредној комори Србије, на којем се окупило више од 130 комуналаца који покушавају да нађу решење за унапређење комуналних услуга. Циљ скупа је подизање рејтинга комуналних предузећа, која су стуб сваке локалне заједнице.

Комуналци су сложни у оцени да су комунална предузећа „кичма” сваке општине и да се проблеми, који су евидентни, морају што пре решавати јер је тешко замислити да неки град буде неколико дана без воде или одношења смећа.

– Србија има одлив радне снаге у комуналним предузећима по више фактора, пре свега због одласка младих у иностранство, а старијих у пензију, затим што због државних уредби постоји забрана запошљавања, која, шире гледано, представља проблем комуналним делатностима, а и због тога што млади избегавају да раде у комуналним предузећима – указао је Јокнић.


Просечна плата за снабдевање водом око 42.000 динара месечно

По подацима Републичког завода за статистику, просечна нето септембарска зарада запослених у предузећима за снабдевање водом и управљање отпадним водама била је 42.293 динара, што је 5.000 мање од републичке просечне плате. При том су запослени у сакупљању, пречишћавању и дистрибуцији воде имали просечну нето плату 42.942, уклањању отпадних вода 38.116, сакупљању, третману и одлагању отпада 41.666, а радници на санацији, рекултивацији и управљању отпадом 40.427 динара. 


Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић најавио је доношење уредбе за отпочињање комуналне делатности и формирање Комисије за лиценцирање комуналних делатности.

– Такође, пошто је Закон о комуналним делатностима у надлежности нашег министарства, предлажемо извесне измене, које су тренутно на дневном реду Скупштине, а које се односе на водоснабдевање и канализацију – рекао је Лакићевић. – Ради се и на нацрту измене и допуне Закона о гробљима и сахрањивању, који је донет још 1977. године.

Требало би да да комунални сектор од 2020. до 2025. године буде на задовољавајућем нивоу, попут европског. Приведна комора Србије, по речима директорке Сектора услуга Маје Стошковић, ради на томе да заштити интересе комуналних предузећа и да с њима има добру сарадњу.

– Удружење за комуналне делатности заступа интересе комуналних привредних друштава и предузетника и ми смо у протеклом периоду активно радили на унапређењу регулативе јер је наша улога да стварамо и креирамо добар пословни амбијент за комунална предузећа и штитимо њихове интересе пред надлежним институцијама – истакла је Маја Стошковић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести