НИС: Дубока прерада стартује ове, а модернизован FCC - 2024.

ПАНЧЕВО: НИС ће ове године стартовати постројење Дубока прерада у Рафинерији нафте, а до 2024. године биће завршена модернизација постројења FCC, рекао је у интервјуу за Балкан магазин директор Блока Прерада у НИС-у Владимир Гагић.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Предмет уговора који је НИС крајем прошле године потписао са Lummus Technology је куповина лиценце и базног пројекта за модернизацију постројења каталитичког крекинга (FCC) у Рафинерији нафте Панчево (РНП).

Гагић је објаснио да ће реализацијом тог посла доћи до повећања производње пропилена и високооктанских компоненти моторних бензина у Рафинерији, што ће повећати вредност корпе рафинеријских производа, а завршетак пројеката најавио је за 2024. годину.

"Пропилен је сировина за петрохемијску индустрију, слободно можемо рећи један од најскупљих продуката у преради сирове нафте", рекао је он.

Недавно потписани уговор је део пројекта чија је укупна вредност око 80 милиона долара, рекао је Гагић и додао да толико НИС планира да уложи у модернизацију FCC - рафинеријског комплекса за производњу дизела, бензина и гасова.

"Набавка нове технологије и реализација овог пројекта НИС-у ће донети бројне пословне и еколошке бенефите", рекао је он и додао да ће бити омогућена ефикаснија производња са био компонентом а да ће еколошки ефекат бити смањење емисија чврстих честица.

Стартовање постројења Дубоке прераде у рафинерији Панчево које се гради од 2017. године и чија је вредност 300 милиона евра, Гагић је најавио за ово годину.

"То постројење ће РНП сврстати међу водеће европске рафинерије по показатељу дубине прераде од 99,2 одсто, а уједно ће донети и бројне пословне и еколошке бенефите", рекао је он.

Гагић је рекао да се након завршетка Дубоке прераде производити веће количине најквалитетнијих горива, пре свега дизела, и отпочеће домаћа производња кокса, који се сада увози у Србију.

НИС је сада у могућности да производи око 600.000 тона дизел горива са додатком биокомпоненти.

"У току је припрема друге фазе пројекта када ће бити реализована шема укључивања биокомпоненти у моторна горива, а планирано је коришћење етанола и етил терц-бутил етра (ЕТБЕ) као биокомпоненте", рекао је Гагић.

НИС је развија планове да се омогући отпреме биодизела и био-бензина свим превозним средствима.

"Пројектовање почиње ове године а пуштање у рад је планирано у фазама – према степену спремности", рекао је он и додао да ће Рафинерија у Панчеву производити стабилна биогорива.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести