НИС: Нето добит 21 милијарда динара у 2021, инвестирано 20,2 милијарде

БЕОГРАД: НИС група је у 2021. остварила нето добит од 21 милијарде динара и инвестирала 20,2 милијарде, објавила је компанија.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Показатељ ЕБИТДА (профита пре него што се одузме камата, порез на добит и амортизација) у извештајном периоду износи 53,2 милијарде динара, што је 3,4 пута бољи резултат од оствареног годину дана раније, саопштио је НИС.

Такође, у саопштењу се истиче да је НИС прошле године значајно унапредио резултате пословања.

Захваљујући чврстој финансијској дисциплини и фокусираности на приоритетне развојне пројекте, уз повољније тржишне услове, НИС група је у 2021. години значајно унапредила финансијске и оперативне резултате у поређењу са претходном годином.

Нето добит НИС групе у прошлој години износила је 21 милијарду динара, док је у 2020, услед последица пандемије корона вируса, забележен губитак од 7,6 милијарди динара.

У развојне пројекте током 2021. године инвестирано је 20,2 милијарде динара.

Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода износе 217,8 милијарди динара, што је 21 одсто више у односу на обавезе из 2020. године.

Просечна цена нафте типа "Брент Дтд" у извештајном периоду била је 70,7 долара по барелу, односно 70 одсто више него годину дана раније.

НИС група је у 2021. години, такође, остварила значајне оперативне резултате.

Укупно је произведено 1,194 милиона условних тона нафте и гаса, а укупно је у рад пуштено више од 40 разрадних и истражних бушотина у Србији и Румунији.

У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 3,945 милиона тона нафте и полупроизвода, што је девет одсто више него у 2020. години, али и највећи обим прераде од 2009. године.

Рекордни резултати остварени су и у области промета, јер је укупно продато 4,031 милиона тона нафтних деривата, што је 14 одсто више него годину дана раније.

Уз раст малопродаје и извоза, НИС је наставио модернизацију малопродајне мреже и у 2021. години отворио 10 нових и реконструисаних објеката у Србији, међу којима и прву бензинску станицу на новом ауто-путу Милош Велики.

У области енергетике настављена је изградња Термоелектране-топлане "Панчево" чије се пуштање у рад очекује током 2022. године.

Представници НИС-а, Министарства привреде Владе Србије и ХИП Петрохемије крајем 2021. потписали су Уговор о стратешком партнерству у складу са којим ће НИС повећати власнички удео у ХИП Петрохемији на 90 одсто основног капитала уз обавезу новчане докапитализације у висини од 150 милиона евра и изградње постројења за производњу полипропилена капацитета од најмање 140.000 тона годишње у року од шест година.

Значајно је унапређена и безбедност на раду, а индикатор повреда са изгубљеним данима (ЛТИФ) смањен је 10 одсто у односу на 2020. годину.

Заштита животне средине била је приоритет за НИС и у 2021. години, па је у еколошке пројекте инвестирано више од 355 милиона динара.

НИС је и током прошле године снажно подржао развој заједнице и у друштвено одговорне пројекте и подршку професионалном спорту уложио више од 315 милиона динара.

Од тога је 107,5 милиона динара намењено реализацији пројеката заштите животне средине који ће унапредити еколошку слику у 12 партнерских општина и градова, учесника програма "Заједници заједно".

"Иза нас је веома изазован период у ком смо очували стабилност НИС-а, али и успели да проширимо пословање на област петрохемије. Успешно спровођење Уговора о стратешком партнерству са ХИП Петрохемијом и Владом Србије за нас остаје приоритет и у наредним годинама. Домаћинско пословање омогућава нам да мирније планирамо даљу модернизацију свих сегмената бизниса и у 2022. години планирамо инвестиције у износу од 25 милијарди динара", рекао је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

Међутим, тржиште је и даље, како каже, нестабилно, па је неопходно да наставе са спровођењем пословног модела који се показао успешним у кризном периоду.

"То значи снажну финансијску дисциплину, фокусираност на кључне пројекте, стални професионални развој наших запослених и допринос бољитку шире заједнице", закључио је Тјурдењев.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести